OHMYGOSSIP — Kas sinu hommikud on tihti täis segadust ja jooksmist, sest näiteks võtmed on kadunud, bussikaart teise jaki taskus või ei leia, mida selga panna? Alljärgnevalt toome välja lihtsad lahendused, kuidas hommikuste ringijooksmiste asemel rahulikult kohvi nautida ja tulevasele päevale mõelda.

Enda aja organiseerimine on suur oskus ning see nõuab samasugust korraldamist nagu näiteks asjade paigutaminegi. Professionaalne asjaajaja Elina Alasentie jagab Iltalehti vahendusel mõned nipid, kuidas nõnda planeerida, et aeg on hästi jagatud.

1. Alusta oma päeva juba eelmisel õhtul
“Kui soovid kasutada eelseisvat ööd magamiseks, mitte muretsemiseks, kas tulevase päeva tööd saab tehtud, valmistu nendeks töödeks juba õhtul. Kirjuta ülesse tähtsaimad asjad, mida päeval on tarvis ära teha. Ülesse kirjutatud asjad on justkui lubadused, mis tuleb kindlasti ära teha. Järgmisel päeval on juba suund ees ning kui suudad teha ekstra asju, on see lisaboonuseks.

2. Paki “koolikott” juba õhtul valmis
Täiskasvanud õpetavad alati lapsi, et nad pakiks juba õhtul oma kotti kõik vajaliku kokku. Ehk tuleks ka ise enda asjad õhtul valmis panna, et hommikul ei läheks paanikaks.

3. Pane kellaajaliselt kõik tegevused paika
Kui oled sellist tüüpi inimene, et hommikud kujunevad pigem kaoseks, hakka olukordi analüüsima. Vaata kella, kui kaua kulub aega dušši all käimiseks, riiete vahetamiseks ja hommikusöögiks. “Kui tead, kui kaua miski aega võtab, tead ka seda, mis kell üldse ärkama pead, et jõuaksid end valmis sättida. Tee kiiremad asjad kõigepealt. Kui peale seda jääb veel aega üle, võid kasutada seda näiteks hommikulehtede lugemiseks.” Samuti on soovitatav teha kõigepealt asjad, mille ajakulu ei oska ette aimata.

4. Väldi hommikuseid otsuste tegemisi
Hommikul ei ole aega, et asjade üle mõtiskleda või kaaluda. Vali juba õhtul oma riided välja, mida hommikul selga kavatsed panna ning mõtle välja, mida soovid hommikusöögiks. “Ma ise söön igal hommikul täpselt samasugust hommikusööki. Sedasi tean, kui kaua kulub aega selle valmistamiseks ning tooraine on alati külmkapis olemas.”

5. Kleebi märkmepabereid seintele ja ustele
Tänapäeval saab telefoni sisse panna igasuguseid meeldetuletusi, aga kas kõik asjad jäävad ikkagi meelde? Kui oled lootusetu unustaja, tasub panna endale pabermärkmeid koju laiali. Pane silt näiteks ukse külge, sest see on selline paik, kust ei torma pimesi mööda. “Sellisel puhul aitab ka asjaolu, kui kõik asjad on omal kohal. Meeldetuletav paberilipik ei aita sul bussi peale jõuda, kui bussikaart ei ole õigel kohal.”

 

Avafoto: PantherMedia / Monkeybusiness Images/ Scanpix

Loe lisaks:
8 vajalikku abinõud laste ohutuse tagamiseks kodus
OHMYGOSSIP – Lastega kodus? Kindlasti on palju ringi jooksmist, kukkumisi ja õnnetuid pisaraid. Vanemate õlgadel on suur vastutus, et tagada laste ohutus kodus. Ei tasu liiale minna ja lastelt mängurõõmu ära võtta, kuid siin on mõned nipid, kuidas lapsi kaitsta.

Eukalüpt puhastab kodu negatiivsest energiast
Eukalüpti peetakse võimsaks päästjaks, sest tema raviomaduste loetelu on nii uskumatult pikk, et tekib küsimus, kuidas ühele puule nii palju antud on