OHMYGOSSIP — Oled ostnud tutika t-särgi, mis lausa pimestab silmi, kuna on nii valge. Aja möödudes see aga tuhmub ja omandab üsna kiiresti hallika varjundi. Good Housekeeping jagab nippe, kuidas valge särk jääks pikemaks ajaks valgeks – ehk siis õpetab õigesti pesu pesema.

Meie hulgas on ilmselt mitmeid, kes on eelpool mainitud nähtusega silmitsi seisnud. Nüüd aga on õige meetod kohe katsetamist väärt!

1. Pese valge särk alati kas kohe peale ühte seljaskandmist või maksimum peale teist kandmist
Isegi, kui särk ei tundu higisena ning konkreetseid plekke peal pole, tasub see ära pesta. Tekstiili sisse koguneb igal korral surnud naharakke ja higi, mis muudavad kanga aja jooksul kollakaks või hallikaks. Särk tuleb pesta kohe, et sinna ei jõuaks suurt midagi koguneda.

2. Töötle tekkinud plekke kohe
Särk tuleb kohe likku panna, kui sinna peale plärtsatab kogemata ketšupit, kohvi või muud. Samamoodi tuleks käsitleda ka värvituid plekke. Kui valgele särgile on tekkinud higilaike, siis tasub sinna peale panna pesuvahendit ning lasta enne masinasse panemist natukene seista.

3. Pese valge pesu ainult valgetega koos
Parima lõpptulemuse saad, kui ei pane valge pesu hulka ühtegi värvilist eset.

4. Pese valget pesu valgendit sisaldava pesuvahendiga
Selleks, et pesu kauem valgena püsiks, tuleks kasutada valgendit sisaldavat pesuainet, mis aitab tooni kirgastada.

5. Jälgi, et paned masinasse õige koguse pesuainet
Liiga suur või väike kogus pesuainet võib jätta tekstiili hallikaks ja luitunuks. See juhtub seetõttu, kuna pesuaine vaht pehmendab tekstiili ja esemes olev mustus ei tule välja. Pesuaine kasutusjuhist tasub hoolikalt lugeda.

6. Ära pane pesumasinat liiga täis
Majanduslikult võib tunduda kõige ökonoomsem, kui pesed korraga rohkem pesu ära, aga sellisel juhul ei pruugi pesu puhtaks saada. Masinasse peab jääma piisavalt vaba ruumi, et pesu ringleks vabalt ja pesuvahend saaks tungida kangasse puhastamaks kogu pesu.

7. Pese võimalikult kõrge temperatuuriga
Mida kõrgem on veetemperatuur, seda kergemini tuleb mustus välja. Teisest küljest võib liiga kõrge temperatuuriga pesemine aja jooksul tekstiili nõrgestada. Seetõttu on oluline jälgida, millised pesujuhendid on riideeseme sisse tootja poolt õmmeldud.

8. Järgi pesujuhiseid
Kui kuivatad oma riideid kuivatis, jälgi, et need ei kuumeneks seal liiga jäigaks. Kui kangas on kuivatis liiga kaua, muutub see samuti tuhmiks.

Avafoto: OHMYGOSSIP