OHMYGOSSIP — Kõrvavaigul on kuulmekäigus oluline roll täita. Kõrvavaiku eritub väikestest näärmetest ning kõrvu tuleb puhastada regulaarselt ja ettevaatlikult. Halvimal juhul võib kõrvavaik halvata kogu kuulmekäigu.

Stephen Bergs ei ole ilmselt kunagi kuulnud kõrvapuhastusest. Tegelikult ta ei ole viimasel ajal üldse midagi kuulnud, kuna mehe kõrva kanalid olid kõvaks muutunud vaiku täis. Lõpuks pidi mees minema arsti juurde, et abi saada. Internetti on nüüd paiskunud video, kuidas mehe kõrva puhastatakse. Hoiatuseks niipalju, et video võib olla suhteliselt häiriv ja vastumeelne. Mehe kõrvast tuleb välja tumepruun könt, mis on kõrva kuulmekanali täiesti ära ummistanud.

Hea teada!
Mis on kõrvavaigu ülesanne ja miks see mõnikord ummistab kõrva?

Kõrvavaik on vaigu- ja rasunäärmete eritis, mille ülesanne on kaitsta kuulmekäiku põletiku, tolmu ja mustuse eest. Kui kõrvavaik on pehme, väljub see reeglina kõrvast iseenesest. Inimestel, kellel moodustub kõva ja kuiv vaik või kelle väliskuulmekäik on kitsas ja käänuline, võib tekkida vaigukork, mis põhjustab kuulmekäigu ummistuse.

Millest oleneb see, et mõnel inimesel tekib vaikummistus ja mõnel mitte? Kas siin määrab ka vanus?
Kõrva vaikummistus puudutab 2–6% elanikkonnast. Vaikummistuse teket soodustavad rohke vaiguproduktsioon ning kalduvus kuiva ja kõva kõrvavaigu moodustumiseks. Vaikummistus tekib suurema tõenäosusega isikutel, kellel on kitsas ja käänuline väliskuulmekäik. Kõige sagedamini tabab probleem lapsi ja vanemaid inimesi. Lastel tekib kõrvavaiku suhteliselt rohkem, kuid reeglina on see pehme konsistentsiga ja väljub kuulmekäigust iseenesest. Piisab, kui vaid silmaga nähtav vaik kuulmekäigu välissuudmest eemaldada. Vanematel inimestel on kõrvavaik sagedamini kõvema konsistentsiga ja seetõttu esineb ka vaikummistust vanemas eas sagedamini.

Mille järgi tunneb inimene ummistuse ära? Millised on sümptomid?
Kui vaigukork ummistab kuulmekäigu, tajub inimene seda kuulmislangusena. See võib tekkida tasapisi või suhteliselt järsku. Eriti sagedane on probleem suvel, kui ujudes saab vaigukork märjaks, paisub ja topistab kuulmekäigu. Muude sümptomitena võivad esineda veel pearinglus, vilin kõrvus, kuulmekäigu sügelemine ja kõrvavalu.

Kui kõrvas on rohkesti vaiku, kuidas siis inimene ise seda eemaldada saab? Sageli kasutatakse vatitikku. Millised ohud siin on?
Vatitikuga kõrvu puhastades lükatakse 80% kõrvavaigust kuulmekäiku sügavale sisse. Tihedalt kuulmekäigu topistanud vaigukorki võib olla hiljem keerulisem välja võtta. Halvemal juhul võib vatitikuga mulgustada kuulmekile.

Avafoto: Youtube