NordenBladet — Paljud lükkavad hambaarsti külastuse edasi, sest tunnevad hirmu valu ees. Kui hirm on tõesti suur, tasub uurida, kas sinu hambaarst teostab ka rahustipõhise anesteesia, et saaksid lasta ühe korraga rohkem tööd ära teha. Oral Hammasrääkärit vahendusel saame rohkem aimu, mida rahusti endast kujutab, vahendab Terveydenasialla.com.

Rahustite all peetakse silmas anesteesiat, mis rahustab ja lõdvestab, et poleks hirmu hambaarsti ees. Rahusti toimel sa uinud, kuigi tegelikult ei jää sa toolis magama, vaid oledki nö uimas. Rahustit kasutatakse selleks, et patsient oleks lõdvestunud ning hambaarst saaks võimalikult mugavalt protseduurid ära teha. Rahusti on ohutu, turvaline ja lihtne rakendada. Seda ei pea kartma ning rahusti manustamine ei ole valus. Rahustiga ei jää patsiendile mälestust, mis ravi ajal toimus ning see on positiivseks märgiks. Patsient on terve aeg järelvalve all ning rahusti kogust saab protseduuri ajal reguleerida. Toibumine toimub kiiresti ning kui hambaravist on möödunud tund, võib patsient koju minna.

Tegelikult ei ole sugugi tegu uue leiutisega, vaid asi on selles, et kõik arstid ei ole veel antud meetodiga tutvunud. Rahustit võivad kasutada patsiendid alates 12-ndast eluaastast.

Rahustit võivad kasutada need patsiendid, kes:

  • Ühel või teisel põhjusel kardavad tehtavaid protseduure.
  • Kellele on ette nähtud pikem raviprotsess. 1-2 tunnine ravi mahub kenasti ajakavva.
  • On tarvis parandada ja välja tõmmata mitu hammast korraga. Sellega väldid mitu korda paigale tulemist.
  • Patsientidele, kellel on tarvis teha proteesimine.

Patsient Kirsikka Koistinen´i kogemus: Kirsikka käis ligi aasta tagasi hambaravil, kus soovis kasutada rahustit. “Ma kardan hambaarste tohutult. Seetõttu olengi aastate jooksul arste vähem külastanud, kui vaja oleks olnud,” tõdeb Kirsikka. Kirsikka kuulis rahusti võimalusest sõbra käest ning ka hind ei olnud nii hull, kui naine oli ette kujutanud. “Ma ei tundnud mitte midagi. See oli tõeliselt lihtne viis kõik hambad korda saada. Mul puhastati ja parandati korraga kolm hammast. Soovitan kõigile.”

Avafoto: PantherMedia / Arne Trautmann/ Scanpix