OHMYGOSSIP — Vanim teadaolev kirjalik materjal tiibeti meditsiini kohta on 3900 aastat vana tekst gSo rig ’Bum bZhi. Sellest ajast kuni esimese meditsiinikooli loomiseni Tiibetis kuningas Trisong Detseni ajal õppisid ja praktiseerisid tiibeti arstid meditsiini tolle raamatu alusel.

Traditsiooniline tiibeti meditsiin on terviklik süsteem, mis lähtub keha, meele ja vaimu omavahelisest seosest ja nende seosest väliskeskkonnaga. Tiibeti meditsiin on ideid ammutanud ka Kreekast, Pärsiast Indiast ja Hiinast. Teoreetiline osa tiibeti meditsiinis toetub hinduistlikule Ajurvedale, mis on üks vanimaid meditsiinilisi allikaid maailma kirjavaras. Kuid tiibeti meditsiinis on ka palju iseloomulikku, mida teistel traditsioonidel pole. Teine suur mõjutaja on tiibetlaste jaoks olnud Hiina. Erinevad on reptseptid selles osas, milline taimestik ja loomad, linnud ning muu tooraine on vajalikud rohtude valmistamiseks.

Suur osatähtsus on ravi psühholoogilisel koordineerimisel, mille tõttu püüti vanasti ravitsejateks valida sobivaid kandidaate, kes oleksid patsientide ravis mobiilse mõtlemisega ja sugestiivsed. Äärmiselt oluline on diagnostika, mis hea tohter-laama teadmiste pagasist võtab enda alla 2/3. Tänapäeval on läänes ilmunud suur hulk tiibeti meditsiiniga tegelejaid, nii et tiibeti ravimiskunst on muutunud meile koduseks.

18 sajandil oli Tiibeti meditsiin kirja pandud nelja meditsiinilisse teksti ehk nelja tantrasse. Nendes on kokku 150 peatükki, mis räägivad haiguse põhjustajatest, diagnoosidest ja ravist, mida ka tänapäeval kasutatakse. Tiibeti meditsiini kaitsejumal on Buddha, keda kujutatakse tihti pika eluea eliksiiri kausiga ja puuviljaga, mis pidavat kõiki haigusi ravima.

Vastavalt tiibeti meditsiinile on haigustel neli tekkepõhjust:

    * aastaaegade vaheldumine;
    * negatiivsed jõud ja deemonid;
    * vale toitumine;
    * vale eluviis ehk käitumine.

Teatud kindlates piirkondades ning kliimavöötmetes peaksid püsima omad kindlad ilmastikutingimused – külm või soe, vihm või päike või lumi jms. Need loomulikud tingimused ja aastaajad mängivad suurt rolli igapäevase tervise tagamisel. Kui kliima muutub – ei ole enam piisavalt soe või piisavalt külm – on tagajärjeks inimeste suurem haigestumine.

Teiseks põhjuseks on deemonid – kurjad vaimud ning negatiivsed jõud. Ilmas on väga palju nähtamatuid olendeid – need nähtamatud olendid, kel on omad maailmad, püsivad ja elavad seal. On aga teatud tüüpi nähtamatuid olendeid, nö deemoneid, kes rändavad ringi ja kel on teatav vägi inimeste mõjutamiseks. Himaalajas on piirkondi, kus on suuri probleeme nende negatiivsete jõudude ja deemonitega. Nad põhjustavad teatavat tüüpi hädasid ja vaimuhaigusi. Ladakhis näiteks on palju probleeme tekitanud nõidumine. On tüüp naisi, kel on võime oma kadeduse jm negatiivsete emotsioonide läbi teisi naisi mõjustada. Sellisel puhul pole tavapärasest meditsiinist abi. Siis minnakse lahenduse leidmiseks laamade ja kõrgeltarenenud joogide juurde, kes deemonid välja ajavad.

Energiasüsteemi mõjutab suurelt jaolt ka toitumine. Tiibeti meditsiinis jaotatakse kõik söögid-joogid oma toimelt kuumadeks ja külmadeks. Teatavate energia tasakaalutuste korral antakse kindlaid toitumisalaseid soovitusi. Seega mängib toit tiibeti meditsiinis väga olulist rolli.

Neljas tingimus või haiguse põhjus on eluviis, käitumine. Kui inimese eluviis on väga hea, tal pole ka mingisugust liigse informatsiooni üleküllust või ülemäära mistahes muid mõjutajaid, siis ta on rahulikus, lõõgastunud olekus ja ta tervis reeglina on samuti väga hea.

Need neli tingimust mõjutavad meie keha ja meie energiaid. Vale toitumine, vale käitumine, valed emotsionaalsed meeleseisundid võivad viia teatavate haigusteni. Näiteks kui inimesel on väga tugev emotsionaalne probleem, siis sellega kaasnevad depressioon, vaimne stress ja pinged. See omakorda mõjutab tema energiaid – tuult, sappi ja lima. Sealt edasi mõjutab see keha seitset koostisosa ja lõpptulemusena keha kolme jääkprodukti (uriin, roe, higi). Kui inimesel on suur pinge tööl või kusagil mujal, võib esineda probleeme urineerimisel, kõhukinnisust vms. Tänapäeva Lääne hektilise eluviisi tõttu esineb kõhukinnisust palju.

Energiatest:
Loong (tuule energia) – see on kerge, liikuv ja kuiv, mõjutab hingamist, mõtlemist, seedimist, paljunemist ja füüsilist liikuvust ning vitaalsust.
Tripa (keha kuumus), mis on kuum, õline ja lõhnav. See mõjutab söögiisu, janu, seedimist, naha kvaliteeti, liigeseid ja nägemist.
Peken (niiskus ja vedelikud), mis on külmad, rasked ja kleepuvad. Need reguleerivad und, liigeseid, seedimist ja vaimset valmisolekut.
Kui kõik need kolm osa on tasakaalus, on inimese tervis hea. Kui need pole tasakaalus, pead mõtlema oma söögiharjumuste ja elustiili peale. Negatiivsed mõtted võivad need kolm osa samuti tasakaalust välja viia. Samuti on mõjutajajad keskkonnast põhjustatud tegurid. Iha, mida iseloomustavad kiindumus, ahnus ja uhkus segab nimelt tuult. Vihkamine, mida iseloomustavad agressiivsus ja põlgus, segab keha kuumust. Segadus, mida iseloomustavad raev, tuimus ja osavõtmatus, segab niiskust ja vedelikke.

Tiibeti meditsiin klassifitseerib 84 000 erinevat haigust ja jagab need nelja põhitüüpi. Ühed, mis mõjutavad inimest varases elueas, teised praeguses elus, kolmandad eelmises elus (karmas) ja neljandad mõjutavad inimese hinge. Diagnoosi panemiseks mõõdetakse inimese pulssi, uuritakse uriini ja vaadatakse keelt, nahka, silmi ja kõrvu. Parimad Tiibeti arstid oskavad diagnoosi panna vaid pulsi mõõtmise põhjal. Pulsi järgi saab isegi rasedust kindlaks teha.

Ravi eesmärgiks on taastada tasakaal. Tasakaal saavutatakse läbi meditsiini, religiooni, dieedi ja käitumise muutmise ning puhastavate tehnikate!