NordenBladet — Suomenlinna on Helsingi lähistel asuv saarestik, mida nii mõnigi peab parimaks suvituspaigaks. Linnakest külastatakse ka talvel. Aasta jooksul käib saarelt läbi 900 000 turisti, vahendab Suomenlinna.fi.

Suomenlinna on üks Helsingi linnaosadest, kus elab või töötab aastaringi üle tuhande inimese. “Ilma tunnelita ei ole külastus ja seal elamine võimalik. Tunnel on Suomenlinnale elutähtsa tähendusega,” ütleb arhitekt Anu Ahoniemi.

1,3km pikk tunnel võeti kasutusele juba aastal 1981, kui linn ühendati kanalisatsioonisüsteemide ja kaugküttega. Tunneli kaudu läheb saarele ka vesi ja elekter. Päästesõidukite jaoks ehitati aastal 1992 spetsiaalne tee.

“Tunneli seisukord on tänaseks kehvaks muutunud,” ütleb Suomenlinna juhtkond. Veelekked on tehnilistele süsteemidele kahju tekitanud ning hoolduspersonaali tööaega on kõrgendatud radooni taseme tõttu piiratud. Samuti võivad pudenevad kivid endast ohtu kujutada. “Tunneli seisukorda võib aimata ka video vahendusel,” ütleb Ahoniemi.

Hooldustööd plaanitakse lõpetada aastaks 2017. Muudatusi tehakse hoolduskulude vähendamise osas ja pikendatakse tunneli üldist eluiga. Tunneli hoolduseks kulub umbes 7 miljonit eurot.

Vaata tunneli seisukorda kajastavat videot SIIT