OHMYGOSSIP – Vanemad võivad sõnadega haavata oma lapse tundeid, mis jätavad igavesed jäljed. Vahel lapsevanemad ütlevad lapsele midagi mõtlematut, kuid kui nii juhtub, siis tuleb lapse käest ka vabandust paluda.

Laused, mida lapsevanem ei tohiks kunagi oma lapsele öelda:

1. “Sa oled vingupunn, loll ja laisk.” See on lapse häbistamine ja võib jätta igavese jälje lapse mällu. Mõned vanemad arvavad, et karmid sõnad kasvatavad lapsest tugevama inimese, kuid see pole nii.

2. “Sa alati kaotad või lõhud midagi.” Lapsed teevad vigu ja käituvad halvasti. Nad ei kuula alati oma vanemaid ja selliseid olukordi on võimatu vältida. Pole vaja lapsele nina alla hõõruda lauset: “Sa alati teed nii,” sest vastasel juhul laps tunneb, et teda rünnatakse.

3. Last pole mõtet kutsuda liiga emotsionaalseks ja hellaks, sest sellisel juhul võib lapsel tekkida tunne, et tal on midagi viga. See on omamoodi vaimne vägivald, mis õpetab lapsele, et tema tunded on tähtusetud.

4. Lapse võrdlemine tema õdede või vendadega. Laste omavaheline võistlemine on tavaline nähtus, kuid vanemad ei tohiks seda hullemaks muuta. On julm kiita ainult üht last ja öelda teisele, et ta peaks käituma sama hästi.

5. Igal lapsel on õigus oma privaatsusele, mida lapsevanemad peaksid austama. Siinkohal tuleb arvestada lapse vanusega, sest lapse kasvades muutub ka tema privaatsuse nõudlikkus.

Liiga karmide kasvatusvõtete kasutamine loob lapsele rolli, kus ta peab oma vanemate meeleheaks käituma võimalikult hästi. Lapsevanemad peaksid andma lastele rohkem võimalusi teha vigu ja lasta neil õppida neist iseseisvalt.


Avafoto: PantherMedia/ Fabrice Michaudeau/ Scanpix
Allikas: Psychology Today

 

Loe lisaks:
Rootsi lapsevanemad tegid kaebuse: Soome multikas Mikko Mallikas tekitas õudusunenägusid
Lastele näidati Rootsi Malmö lasteaias Soomes populaarseks saanud multifilmi Mikko Mallikas ja selle tagajärjel nägi laps nädal aega öösiti õudusunenägusid, vahendab Iltalehti Aftonbladeti artiklit.

Soome blogija Katri Sorsa ei ostnud oma ainsale lapsele ühtegi jõulukinki
Tõsielustaarina ja blogijana tuntud soomlanna Katri Sorsa ei pea vajalikuks osta oma lapsele jõulukinke, kirjutab Iltalehti.

Lapsevanem! Üheksa reeglit, millest Sa ei pea kinni pidama
Lapsed tohivad televiisorit vaadata ainult üks tund päevas – muidu? Vaata, et Sa magad siis kui Su beebi magab – aga kui und ei ole? Siit tulevad üheksa levinud “reeglit”, millest Sa tegelikult kinni pidama ei pea, vahendab parents.com.

Save

Save