OHMYGOSSIP — Ultraheli on heli, mida ei pruugi tähelegi panna kuid sellega kaasnevad mitmed vaevused ja ebamugavused, vahendab medicalnewstoday.com

Kas oled täheldanud, et pea hakkab valutama just siis, kui oled shoppamas? Järelikult oled kaubanduskeskuses levivale ultrahelile väga vastuvõtlik.

The Royal Society koostatud uuring näitab, et nii madalad, kui kõrged helid, mida kõrvaga ei kuule, avaldavad tervisele üllatavat mõju. Sellised helid tekitavad iiveldust, peapööritust, peavalu ja migreeni. Näiteks need, kes kasutavad kaubanduskeskustes massiivseid puhastusseadmeid, on ultrahelile eriti vastuvõtlikud. See aga ei tähenda, et teised ümberringi kaitstud oleks.

Inimene kuuleb tavaliselt selliseid helisid, mis on vahemikus 20-20 000 hertsi. Ultrahelideks kutsutakse neid helisid, mida inimese kõrv ei kuule ning mis on üle 30 000 hertsi.

Southamptoni ülikooli uuring näitas, et inimesed puutuvad tänapäeval ultraheliga kokku ka väljaspool tööaega. Teadlased avastasid kõrge ultraheli taseme rongijaamades, muuseumites, koolides, staadionitel, haiglates, vanglates. Kuna ultraheli mõjusid organismile ei ole täpselt välja uuritud, peaks siiski olukorrale rohkem tähelepanu pöörama. Erinevas vanuses inimesed reageerivad ultrahelile erinevalt.