OHMYGOSSIP – Mida teha kui pakane hammustab varbaid ja sõrmed jäätuvad? Külma ilmaga vereringe üritab siseelundeid külmumisest päästa, ahendades nahaaluseid veresooni. Selle tagajärjel sõrmed ja varbad külmuvad pakase käes väga kiirelt. Väikeseid ja kergeid külmakahjustusi saab ravida ka kodus!

Kodune ravi:
Lihtsa külmakahjustuse korral tuleb panna sõrmed või varbad kiirelt 40-42-kraadisesse vette 20.-minutiks. Külmetatut piirkonda ei tohi soojendada lahtise leegi ääres, sest külmast tingitud soojatunnetuse puudumine võib lõppeda põletushaavaga. Kui üles soojendamisel tekib külmetus piirkonda valu, siis tuleb võtta valuvaigistit. Seda piirkonda ei tohiks mitte mingil juhul masseerida ega hõõruda! Külmetunud inimesele tuleks anda sooja jooki, näiteks teed või kakaod ning kindlasti tuleb vältida suitsetamist ja alkoholi tarbimist.

Millal tuleb minna arsti juurde?
Kui tunnetus, kehatemperatuur ega nahavärv ei taastu ühe tunni jooksul, siis tuleb minna arstile. Samuti villide tekke või suure valu korral tuleb minna koheselt arsti juurde. Kahjustunud piirkond võib jääda hiljem külmatundlikuks.

Kõige tähtsam on siiski ennetada külmetamist ja ära tunda külmakahjustusi!

Loe lisaks:
Kuidas kiirelt ravida külmetust?

Kui tunned, et nina hakkab tilkuma, kurk on kibe või köha tuleb peale, hakkad tõenäoliselt haigeks jääma.

9 nippi, kuidas 24 tunniga külmetusest üle saada
Kuigi tavaline külmetus kestab peaaegu alati seitse päeva, on siiski mõned hämmastavad ja väga mõjusad nipid, mis su enesetunde vähem kui 24 tunniga palju paremaks muudavad.