OHMYGOSSIP — Eile, 06.detsembril kogunes Eesti Juudi Kogukond Tallinnas asuva Karu tänava Sünagoogi õuele, et tähistada Hanukkah püha algust. Sünagoogi  õuele kogunes vaatamata kõledale ja tormisele ilmale palju inimesi, kes tulid Hanukkah “Grand Menorah’i” esimest küünalt süütama!

Kõne pidasid Eesti pearabi Efraim Shmuel Kot, Riigikogu liige Eiki Nestor, Eesti Juudiusu Kogukonna esimees Boris Oks ja Eesti Juudi Kogukonna esinaine Alla Jakobson!

Rabbi abikaasa Mrs. Chana Kot korraldas aga kõigile lastele sünagoogis asuvas Yeladim Center‘is (lastele mõeldud pühapäevakooli ruumid ning mängumaa) toreda ja lõbusa Hanukkah peo, kus lahendati võistkonniti mõistatusi, mängiti, vooliti savist kanne, söödi sõõrikuid ning värviti ise riidevildikatega Hannuka-särke!!!

Lisaks Hanukkah´le täitus Eesti pearabil Shmuel Kot´il 15. tegutsemisaasta Eestis! Selle aja jooksul on ta kindlakäeliselt juhtinud sünagoogi, viinud ellu palju toredaid projekte, korraldanud loenguid, kursusi, laagreid ning korraldanud Eesti juudikogukonna tegemisi.

RABI E.SHMUEL KOT, JUUT, JUUDIUSU KOGUDUS, SÜNAGOOG, RABI, PEARABI
Eesti pearabi Shmuel E. Kot
Foto: Scanpix

Hanukkah kaheksa päevane pidu kestab tänavu 6.-14. detsembril.
Hanukkah kohta saate rohkem lugeda siit:
(http://www.ejc.ee/holidays/chanukah)

Hanukka Shmuel Kot

Hanukka Shmuel Kot
Tallinna Sünagoogi õuel tähistatakse Hanukka saabumist ning süüdatakse esimene küünal
Fotod: 2x Gennadi Gramberg

sünagoog hannuka 2015
Tallinna Sünagoogis asuvas Yeladim Center’is toimus Rabbi abikaasa Chana eestvedamisel tore Hanukka lastepidu
Foto: Shmuel Kot


Loe lisaks:

Tänavu on Hanukkah 6.-14. detsembril (Kislev 25- Tevet 2, 5776) Hanukkah on kaheksa päevane festifal, mis on üks rõõmsamaid pühasid juudi kalendris, kuid selle pidamisele ei pannud alust mitte Toora, vaid hoopis üks sündmus juutide ajaloos.

2. sajandil eKr. oli kreeka kultuuri õitseaeg. Tuli võimule Süüria kuningas Antiokos IV Epifanes, kes otsustas hävitada juudi rahva oma religioonist loobumise kaudu. Kreeka võimu all olles hakkas tollane valitseja juutidele peale suruma usust loobumist. Kõikjale seati üles ebajumala kujusid ja sunniti juute neid kummardama. Keelati Toora lugemine, sabati ja pühade pidamine, samuti ümberlõikamine. Jeruusalemma templisse pandi sea kuju. Pinged kasvasid, kuni jõudsid ülestõusu ja sõjani.

Võitlus oli äärmiselt ebavõrdne ja kestis 24. aastat aga juudi väesalk kasvas pidevalt. Otsustav lahing toimus Bet-Horoni asula lähedal, kus väike juutide vägi saavutas võidu suure armee üle. Tee Jeruusalemma oli vaba. Võidu auks asusid juudid koheselt Jeruusalemma templit puhastama kõikidest ebajumala kujudest ning seati see nii korda, et oleks võimalik Jumala teenistusi pidada. Tempel tuli uuesti pühitseda ja selleks oli tarvis küünlajalga. Leiti vaid üks kannuke pühitsetud õliga, millest oleks jätkunud üheks päevaks. Uue õli pühitsemine oleks võtnud kaheksa päeva aega, kuid juudid ei saanud enam oodata, rahvas oli kogunenud Templiõue, et pühitsemisest osa võtta. Süüdati see vähene õli ja sündis ime – see põles täpselt kaheksa päeva, ehk uue õli valmimiseni ja pühitsemiseni.

Hanukkah´l ehk templipühitsemise pühal ei meenutata juutide sõjalist edu kuna juudi usk ei luba pühitseda lahingu võitu, kus langesid inimesed. Hanukkah´l meenutatakse õli-imet ja selle mälestuseks süüdatakse igal aastal 9-haruline küünlajalg – menorah e. minoora.

Hanukkah võtmesõnadeks on truudus, vabadus ja julgus ka rõhumise all oma J-le ja usule kindlaks jääda. Kuna juudi pühad on liikuvad, peetakse Hanukkah  tänavu detsembris ( 6.-14. detsember / Kislev 25- Tevet 2).

Veel Hanukka linke (allolevad artiklid on inglise keeles):
Easy Hanukkah crafts to make with kids

Preparing for Hanukkah: Colour your Hanukkah card & make you own holiday dreidel

Chanukah Study:
Chanukah FAQ HERE
Story of Chanukah HERE
Chanukah Stories HERE
Insights & Inspiration HERE
Chanukah Videos HERE
Holiday Songs HERE
Audio Classes HERE
Global Chanukah Event Search HERE
Holiday E-Greeting Cards HERE
Menorah Lighting Guide HERE
Chanukah Kids’ Zone HERE
Chanukah Recipes HERE

OHMYGOSSIP SOOVIB KÕIGILE KAUNIST HANUKKA’T!

Chanukah