OHMYGOSSIP — Olen juba varemgi jaganud üht alati õnnestuvat ja ülimalt lihtsat majoneesi retsepti, aga viimasel ajal ei ole ma seda enam teinud. Põhjus on lihtne – selles majoneesis sisalduv rapsiõli ei ole just kõige parem valik oma omega 3:6 suhte tõttu. See on küll parem, kui tavaline päevalille-, maisi- või sojaõli, aga siiski mitte nii hea valik, et sellega ise kodus majoneesi tegema hakata.

Seetõttu olen viimasel ajal oma majoneesi poest ostnud – kuigi poes saadaval olevatest majoneesidest on rapsiõlil põhinev Hellmanns halbadest valikutest vaid veidi vähem halb variant. Aga see majoneesi-teema näris mind juba pikka aega – kuna ma ju hommikusöögiks söön kõige parema meelega erinevaid täidisega omlette (kanaga, lõhega või krevettidega) ja sinna kuulub alati ka majonees, siis hakkas mulle tunduma, et toetan juba liiga palju Unileverit (Hellmannsi tootjafirma, margariinikorporatsioon) ja et ma söön liiga palju seda “halbadest valikutest kõige vähem halba varianti”.

Otsustasin lõpuks omale ise korraliku majoneesi teha. Tekkis aga küsimus, et mis õli siis kasutada.

Kõige lihtsam oleks ju oliivõli võtta. Aga see on mul juba läbi proovitud – ka kõige heledam ja neutraalsem light-oliivõli (siin märgib sõna light heledust) jättis majoneesile ebameeldivalt mõru maitse.

Teine variant oli kreeka pähkli õli. Aga ka see on mul läbi proovitud. Kreeka pähklil on küll mõnus pähklimaitse, aga ainult seda õli kasutades jääb ikkagi majonees liiga vänge. Siiski on väga hea kreekapähkliõli majoneesile veidi maitse andmiseks lisada.

Kolmas variant oleks avokaadoõli. See on küll hea ja tervislik õli, kui seda tarbida ilma kuumutamata, aga ka sellega proovisin majoneesi teha ja maitse jäi liiga tugev ja mõru, kuigi avokaadoõli ise on aus ja korralik.

Neljas ja seni veel läbi proovimata variant oleks makadaamiapähkli õli. Seda ei ole ma veel proovinud, seega ei oska kommenteerida.

Aga ma kasutasin viiendat ja kindlat varianti hoopis – MCT-õli – see on nii kasulik, kui üks õli veel olla saab, lisaks puudub sellel igasugune kõrvalmaitse, mis on majoneesi tegemise seisukohalt üks olulisemaid omadusi. Mõeldud-tehtud!

Vaja läheb:
1 muna
2 dl MCT-õli
1,5 tl dijoni sinepit
2 tl  looduslikku õunaäädikat
1 spl sidrunimahla (sidrunist pressitud)
veidi soola, valget pipart

Valmistamine:
Kõik koostisosad võiksid olla toatemperatuuril.
Pane kõigepealt kõrge nõu põhja (miks mitte suuremasse klaaspurki, kus pärast majoneesi hoidma hakkad) muna ja sinep. Sega saumiksriga läbi.
Hakka seejärel ettevaatlikult mct-õli munasegu sisse niristama.
Kui tundub, et muna-õlisegu muutub juba emulsiooniks, võid õli julgema käega valada.
Kui kõik on õige majoneesi konsistentsiga, siis lisa ülejäänud koostisosad ja sega saumiksriga veel natuke edasi.

See majonees seisab külmikus vähemalt nädal.
Julgelt võib majoneesi maitseid igaks toidukorraks väikse kausi sees miksida – lisada näiteks purustatud küüslauku või karripulbrit või paprikapulbrit või segada seda näiteks rimi ökoloogilise tacokastme või chunky salsaga vahekorras 1:1.


Allikas: lchfeesti.blogspot.com.ee