OHMYGOSSIP — Ka LCHF-i kohta kehtib vanasõna “heal lapsel mitu nime”. Kui räägime süsivesikuvaesest, mõõduka valgusisalduse ja suure rasvasisaldusega toitumisest, võib sellele anda palju erinevaid nimesid: LCHF, Atkins, Banting, Primal, Kremli dieet jne. Kadi Kõiv tõi oma blogis mõned tsitaadid Dr Robert Atkinsilt.

Viimasel ajal olen kuulnud üsna palju juttu ja vastandamist LCHF-i rasvasöömise teemal. Mõni arvab, et ta ei olegi õige LCHF-toituja, kuna ta rasvakohvi ei joo. Nii see loomulikult ei ole! LCHF toitumine ei nõua mingit rasvajookide joomist. Kellele maitseb, see joob, kes ei soovi, see sööb lihtsalt rasvasemat toitu. Põhimõte on ja jääb selleks, et me sööme vähe süsivesikuid, mõõdukalt valku ja ülejäänud osas saavutame täiskõhutunde rasva abil. Ei ole üldse oluline, kas see rasv tuleb kohvijoogist, peekonist, munavõist või kreeka salatist oliivõliga. Peaasi, et see rasv oleks “healthy fat” ehk hea ja tervislik rasv, mitte transrasv ega omega6-rikas oksüdeerunud taimeõli (sojaõli, maisiõli, päevalilleõli vms).

Kes aga arvab, et võiks üldse proovida low carb low fat toitumist või et juustu ja liha võib meil lõhkemiseni süüa, siis nendele on mõeldud järgmine tõlge:

KÜSIMUS: Kas ma saan ohjata oma insuliini ja veresuhkrut ilma suures koguses rasva söömata?

VASTUS: Ei, sest kui sa rasva oma menüüst välja jätad, siis jäävad järele vaid valgud ja süsivesikud, mis mõlemad tõstavad veresuhkrut. Rasv on ainuke toitaine, mis ei mõjuta su veresuhkrut. Ühtlasi varustab see su keha asendamatute rasvhapetega, mida ei ole võimalik saada valkudest ega süsivesikutest. Vastupidiselt tihti kuuldud infole, on rasv sulle kasulik. Liigne valk muundatakse maksas glükoosiks  ning see nõuab teatud koguses insuliini, et rakkudesse jõuda. Rasv ei nõua peaaegu üldse insuliini.

VÄÄRARUSAAM: Atkinsi toitumist saab teha koos madala rasvasisaldusega dieediga.

TEGELIKKUS: Selleks, et julgustada su keha oma rasvavarude kallale minema, pead vähendama oma söödavate süsivesikute hulka, mis tähendab, et sa pead sööma peamiselt toite, mis on valgu- ja rasvarikkad. Ära unusta, et asendamatud rasvhapped mängivad olulist rolli normaalses ainevahetuses. Rasval on oluline roll ka veresuhkru stabiliseerimisel ja täiskõhutunde tekitamisel. Kui sa sööd liiga vähe rasva, siis sa ei põleta ka agressiivselt oma keharasva.  Veelgi enam, liigne valk muundatakse glükoosiks ja see võib takistada su kehal peamise kütusena rasva kasutada.

Ära karda loomulikku rasva (võid, koort, juustu, oliivõli ning lihas, kanas ja kalas sisalduvat rasva), aga ära unusta ka, et vältida tuleb pahasid transrasvu, mida nimetatakse pakenditel ka hüdrogeneeritud ja osaliselt tahkestatud rasvadeks. Sügavasse lipolüüsi minek sõltub söödava rasva (mitte valgu) ja süsivesikute ratsioonist. Seega, sul tuleb selle toitumise algfaasis püüelda adekvaatses koguses rasva söömise poole – see tagab kindlasti kõige suurema söögiisu languse.

“Ma ei väsi kordamast, et rasvavaene Atkinsi versioon segab rasvapõletust ja saab komistuskiviks sinu kaalulangetamisele.”

Oled ilmselt kuulnud, et selles toitumises võid süüa lubatud toiduaineid nii palju kui tahad. Tegelikult see nii ei ole. Kui sööd end kurguni täis steike ja kotlette, siis osa sellest proteiinist muundatakse su kehas glükoosiks. Söö selle asemel parem selline kogus toitu, mis laseb sul end rahulolevana tunda. Kui oled aastaid, võib-olla ka aastakümneid üle söönud, siis sa võib-olla ei teagi, milline see rahulolu tunne on. Katseta ja püüa leida üles see tunne: “Ma võiksin küll rohkem süüa, aga ma olen rahul.”

 

Allikas: lchfeesti.blogspot.com.ee / Kadi Kõiv