OHMYGOSSIP — Immuunsust tõstvad toidulisandid võivad tugevdada organismi kaitsevõimet. Külmetuste ja gripi hooajal on alati levinud kahesugused väited: need, kes innukalt klammerduvad toetama abinõusid, mille puhul ei pruugi alati olla toetavaid uuringuid, kuid ka konservatiivsed perearstid, kelle jaoks peale gripisüstide muud ei eksisteeri ning muud abinõud on aja ja raha raiskamine.

Paljude inimeste jaoks peitub tõde aga kuskil keskel: on liiga palju uuringuid, mistõttu ei saa täielikult eirata traditsioonilisi abinõusid, kuid samas ei ole neid piisavalt, et saaks väita, et on olemas kindel ravimeetod. Küllaltki tavapärane on uuringud erinevate tulemustega, kuid oluline on tähelepanu pöörata uuringu detailidele ning ka tervele uuringu valimile saamaks aru, mida uuring meile ütleb. Jätke meelde, et teinekord “tõendite puudumine” tähendab, et ravimit ei ole tegelikult piisavalt uuritud ning traditsiooniline ravimeetod võib osutuda hoopiski tõhusamaks valikuks.

1. Kasvata immuunsust toetavate toidulisanditega

Kuigi tõendusmaterjal põletike vältimise efektiivuse kohta võib olla erisugune, siis immuunsust tugevdavad toidulisandid võivad olla abiks organismi kaitsesüsteemi tugevdamisel. Olulised toidulisandid:

Vitamiin C – uuringud on kinnitanud, et tavapärasest suurem doos (1000 kuni 2000 mg päevas) võib lühendada ja kergendada külmetust. Kirjapandud kogused on sobivad enamikele inimestele, kuid osadel meist võib tekkida kõhulahtisus, mistõttu tuleb jälgida oma keha reaktsioone. 

Homöopaatilised vahendid külma ja gripi vastu – tooted nagu Oscillococcinum (homöopaatiline gripi preparaat) võivad gripi sümptomite tõsidust ja kestvust vähendada.

Punane päevakübar (Echinacea) – külmetuse või gripi tekkimisel võib võtta 3-4 ml punase päevakübara ekstrakti vedelal kujul või 300 mg pulbri kujul kapslis või tabletis iga kahe tunni järel esimesel haiguse päeval, edasi 3 korda päevas, kokku 7-10 päeva. Uuringud on küll mittetäielikud, kuid selline tarbimine võib vähendada külmetust täiskasvanutel. Laste puhul ei ole see mõju avaldunud.

Tsingi pastillid – pastillid, mis sisaldavad elementaarset tsinki kas tsinkglükonaadi, tsinkglükonaat-glütsiini või tsinkatsetaadi vormis, kogustes 13-25 mg iga 2 tunni järel, võivad aeglustada külmetust ja lühendada haigusperioodi. Väldi tsingi spreisid, sest viimaste uuringute kohaselt võivad need tõsiselt kahjustada haistmismeelt.

India kibelill (Andrographis paniculata) – uuringud kinnitavad, et 48-60 mg standardiseeritud India kibelille ekstrakti 2-3 doosi päevas aitab taastuda külmetuse sümptomitest.

Pea meeles – kui tarbid ravimeid konkreetse haiguse raviks, siis pea arstiga nõu enne kui asud toidulisandeid tarvitama.

2. Maga korralikult ja tarbi ohtralt vedelikke
Lisaks üldisele viisakusele hoida pisikud endale ning mitte nakatada klassikaaslasi ja kolleege, on haigusega soovituslik koju jääda. Koduses miljöös on paremad tingimused puhkamiseks ning ka suuremas koguses vedelike joomiseks. 

Hoolitse vedelike taseme eest – kofeiinita ja mittealkohoolsed joogid, sealgulgas vesi ja madala suhkrusisaldusega mahlad, aitavad likvideerida lima, pehmendada valusat kurku ja asendada vedelikukaotust, mis on tingitud palavikust või nohusest ninast. Soojad vedelikud, nagu ravimtaime teed või supid, mitte ainult ei ole head vedeliku taseme tõstmiseks, vaid kuumus võib ka eemale peletade põletikke ning leevendada ülekoormatust. Kuum ingveritee sidruni ja meega parandab tervist ja teeb parem olemise.

Võta asja rahulikult – ole pikali ja soojas ning maga kui oled väsinud. See aitab kehal suunata kogu energia viirusega võitlemiseks. Kui on raskusi lõdvestumisega, siis keera tuled hämaraks, vaata lemmikfilmi või käi vannis.

3. Ära kuiva – niiskus aitab

Kuna külmetus ja gripp edenevad külmas ja kuivas keskkonnas, siis viirusest vabanemiseks on kasu soojas olemisest ning tõstes niiskuse taset. Kuivas olemine viib nina limaskesta kuivamisele ning siis ei ole kaitset kahjulike viiruste ja bakterite eest. 

Kasuta nina niisutajat, et hoida limaskest niiskena. Soolane loputaja on osade uuringute kohaselt vähendanud haigena olemise aega. 

Kasuta niisutajat nii kodus kui tööl. 

Soojenda käsi ja nägu teetassist tuleva auruga.

Allikas: kmpharma.eu