2015. aasta algusest alates maksavad Rootsi linnades Stockholmis ja Göteborgis ummikumaksu lisaks kohalikele ka välismaiste numbrimärkidega autod. See tähendab, et ka Rootsit väisanud Eesti autode omanikud hakkavad postiga saama Rootsi ummikumaksu teateid.

Automaatne süsteem pildistab üles maksukogumispunkte läbivate autode numbrid ja Rootsi transpordiamet Transportstyrelsen saadab autode omanikele järgmisel kuul koju maksuteatise. Seni said teatiseid vaid Rootsi numbrimärkidega autode omanikud, kuid uuest aastast laiendati ummikumaksu tasumise kohustust kõigile.

Ummikumaks kehtib Stockholmis tipptundide ajal: hommikul poole seitsmest õhtul poole seitsmeni. Muul ajal kesklinna läbivatelt autodelt maksu ei koguta.

Transportstyrelseni statistika põhjal läbib Rootsi pealinna neil n-ö tipptundidel keskeltläbi 400 000 autot päevas. Neist vaid umbkaudu kaks protsenti ehk 8000 on mitte-Rootsi numbrimärkidega.

Transportstyrelseni spetsialist Jonas Maran’i sõnul tuvastab automaatne süsteem lisaks Rootsi numbrimärkidele ka veel viie välisriigi omi: Saksamaa, Norra, Taani, Soome ja Poola. “Ülejäänud numbrimärke, nagu näiteks Eesti omi, tuvastab piltidelt inimsilm,” rääkis ta Postimehele.

Pikemalt loe Transportstyrelsen koostanud eesti keelsest ummikumaksu seadusest SIIN