OHMYGOSSIP — Kas said külma? Kui ei, siis juhtub see varem või hiljem nagunii – lõppude lõpuks on ju sügis. Kui jääd haigeks, tahad ilmselt võimalikult kiiresti terveks saada. Kuigi tavaline külmetus kestab peaaegu alati seitse päeva, on siiski mõned hämmastavad ja väga mõjusad nipid, mis su enesetunde vähem kui 24 tunniga palju paremaks muudavad…

1. samm: Tegutse kiiresti
Külmetuse puhul on ajal kõige suurem tähtsus. Tegutseda tuleb kohe, kui tunned, et kurgus justkui kriibib ja enesetunne on pisut imelik, Isegi kui eksid ja sa ei hakkagi külmetushaigusesse jääma, on siiski parem ettevaatlik olla ja vitamiinid ei tee midagi halba.

2. samm: Joo hästi palju teed
Kas mäletad, kuidas ema sulle liitrite kaupa teed sisse jootis, kui haige olid? Tal oli täiesti õigus. Soe tee leevendab kurguvalu, samas kui vedelik aitab immuunsüsteemil viiruse organismist n-ö välja loputada.

Kui tahad enesetunnet kiiresti parandada, lisa teele ka mett ja sidrunimahla. Sellest tulenev kasu ei ole mitte ainult mõnus maitse, vaid ka kõik vitamiinid ja muud toitained, mida vastiku viiruse vastu võitlemiseks vajad. Et haigus aga täiesti kindlalt seljatada, lisa ka veidi ingverit – see võib küll veidi torkiva maitsega olla, kuid parandab tervist ja enesetunnet kohe.

3. samm: Kasuta ninaspreid
Kui nina on kinni, tuleb kindlasti kasutada ninaspreid. See mitte ainult ei puhasta nina põhjalikult, vaid avab nina, nii et saad nina kaudu hingata, mis muudab enesetunde mitu korda paremaks.

Pea aga meeles, et ninaspreid ei tohi kasutada liiga pikka aega. Enamikku selliseid ravimeid tohib kasutada vaid mõned päevad või kõige rohkem nädala, seejärel peaksid nende kasutamise lõpetama, vastasel juhul võib limaskestade paistetus (kinnine nina) tagasi tulla ja nina võibki kinni jääda. See pole tõesti kuigi mõnus, nii et kasuta pihustatavaid nohuravimeid ettevaatlikult.

4. samm: Lae ennast vitamiinidega
Vitamiinid aitavad sul külmetusest palju kiiremini paraneda, nii et peaksid võtma neid kõigis mõeldavates vormides. Värskelt pressitud apelsini- ja sidrunimahl, mõnus puuviljasmuuti, vitamiinitabletid ja palju köögivilju – just selline peaks su menüü paaril järgmisel päeval välja nägema!

5. samm: Ole soojas
Seda haigust ei nimetata mitte nalja pärast külmetuseks; tõsi küll, seda põhjustab viirus, kuid fakt on see, et poolalasti külma ilmaga ringi lippamine viiruse külgevõtmist just ei takistanud. Igal juhul on nüüd aeg asja parandada, nii et mässi end soojalt sisse ja ole külmetusest paranedes soojas.

Välja minnes pane selga rohkem riideid, telerit vaadates kata jalad tekiga ja voodisse minnes võta kaasa vana hea kuumaveepudel. See parandab enesetunnet märgatavalt ja oled juba varsti terve.

6. samm: Söö kanasuppi
Keegi ei tea päris täpselt, miks, kuid kanasupp on tõesti suurepärane ravim peaaegu iga haiguse puhul. See on soe, vähendab kurguvalu, on vedel, nii et kanasupp aitab immuunsüsteemil viirused organismist välja uhtuda; see on väga toitev, nii et annab sulle haigusest paranemiseks jõudu ja sellel on ka hämmastav turgutav toime, mis muudab su enesetunde hetkega paremaks.

7. samm: Ära suitseta
See on muidugi iseenesest mõistetav, aga siiski: kui oled suitsetaja, peaksid haigena suitsetamisest loobuma, kas või mõneks päevaks. Kui sa ei tunne end hästi, on üsna kindel, et sa ei tahagi suitsetada, kuid isegi kui tahad, ära suitseta, sest haigus võib sellest veel hullemaks minna.

8. samm: Tee trennitegemises paus
Tihtilugu me lihtsalt ignoreerime külmetust ja jätkame elu nagu tavaliselt. Tööl käies ja tavalisi majapidamistöid tehes sa võib-olla ei teegi asja hullemaks, haigena trenni tehes aga küll. Sinu keha võitleb nakkuse vastu ja organismi normaalse talitluse tagamine on juba iseenesest suur koormus, nii et jäta trenn vähemalt mõneks päevaks ära.

9. samm: Maga piisavalt
Uni ja puhkus on paranemisel ülitähtsad, nii et peaksid kindlasti palju puhkama ja magama. Kui sul veab ja oled külmetusele õigel ajal reageerinud, võib hea öine uni su enesetunnet kiiresti parandada, kui aga jäid hiljaks, on magamine ometi väga tähtis, sest see annab organismile võimaluse kiiremini taastuda.

Uni ja puhkus on eriti tähtsad siis, kui sul on ka kõrge palavik. Kui sul on palavik ja see püsib ka pärast paaripäevast puhkamist, peaksid kindlasti arsti poole pöörduma.

 

 

Allikas: Topshop