OHMYGOSSIP — Eesti Kunstiakadeemia vilistlased osalesid Moskvas Ida-Euroopa suurimal tudengitele suunatud moekonkursil Russkii Siluett, kus pääsesid ka finaali. Ligi 4000 konkursi eelvoorust osalenud tööst valiti lõppfinaali 66 kollektsiooni, seal hulgas kahe Eesti noore disaineri, Hanna Haring’i ja Laivi Suurvälja kollektsioonid.

Võistlusreisi ühe initsiaatori, rõivabrändi Kalle HT peadisaineri Kalle Aasamäe sõnul oli konkursil osalemise eesmärgiks anda Eesti tudengitele võimalus näidata end rahvusvahelisel areenil ja saada suure maailmatasemel võistluse kogemust ning samas näha, mida teevad teised sama eriala üliõpilased mujal. „Usun, et neid eesmärke silmas pidades võib projekti väga õnnestunuks pidada ning loodan, et Eesti moetudengid leiavad ka tulevikus võimalusi väljaspool Eestit end näitamas käia,“ ütles Aasamäe.

Hanna Haring‘i poolt konkursil esitletud tööd kandsid pealkirja “Reaalne illusioon”. Kunstniku sõnul on see kontrastidest ning vastandumistest inspireeritud kollektsioon, kus põrkuvad reaalsus ja illusioon, praktilisus ja kunst. Erinevate tekstiilide mitmekülgsete omadustega katsetamisel on loodud innovaatilisi faktuure ning silmamoondavaid optilisi lahendusi.

Laivi Suurvälja poolt esitletud kollektsiooni pealkirjaks oli „Wabi-sabi“. Tegemist on Jaapani esteetikast inspireeritud mitmekülgsete asümmeetriliste lihtsate rõivaesemetega, kus Jaapani tähestiku karakterid on kombineeritud välja mõeldud sümbolitega. Kollaktsioon on spirituaalne, kuid tõstatab samas küsimuse usu ja religiooni suhtes.

Lisaks Eesti moetudengitele osalesid konkursil ka Venemaa, Läti, Leedu, Poola, Montenegro, Mongoolia, Ukraina, Valgevene, Aserbaidžaani ja Kõrgõstani üliõpilased.

Peale konkursil osalemisele külastas Eesti delegatsioon reisi käigus ka Venemaa Riiklikku Disaini Instituuti, eesmärgiga luua uusi kontakte ning tutvuda kohaliku õppesüsteemiga. Eesti Kunstiakadeemiat esindasid reisidelegatsioonis ka moedisaini osakonna juhataja Vilve Unt ning projektijuht Marit Ahven.

Osalejad tänavad Kersti Kont‘i ja Irina Svidlov‘it Tallinna linnvalitsusest ning Eesti kultuuriesindajat Moskva suursaatkonnas, Helene Tedret, kes andsid märkimisväärse panuse reisi toimumisse.