Laulasmaa SPA hotellis toimub 16.-18. oktoobrini kolmas Eesti Juutide Foorum JAHAD. Tallinna linnapea Edgar Savisaar ja abilinnapea Kaia Jäppinen osalevad 16.-18. oktoobrini Laulasmaa SPA hotellis toimuva kolmanda Eesti Juutide Foorumi JAHAD avamisel.

Savisaar meenutas paari aasta tagust esimest konverentsi, kus tähistati koos Eesti Juudi kogukonna loomise 15. aastapäeva.

“Nüüd on sellest üritusest saanud traditsioon ja nimigi on jäänud samaks – Jahad ehk ühtsus. Ühtekuuluvusetunne aitas juutidel üle elada rasked ajad ning see on eeskujuks ka teistele, kuidas toime tulla kriisi ajal. Ka eestlastel kui väikerahval on palju õppida juudi rahva ajaloost ja kogemustest, eriti sellest, kuidas üksteist toetada ja aidata.”

Savisaar kinnitas, et Tallinna linnavalitsus püüab toimida samaviisi, sest reaalselt aitab abivajajaid praegu ainult kohalik võim. “Mul hea meel tõdeda, et linnavalitsuse ja juudi kogukonna vahel on tekkinud sõbralik ja usaldusväärne vahekord. Tallinna linnavõim hindab kõrgelt juutide panuse Eesti pealinna arengusse ja kultuuri. Tahame jätkata samas vaimus ka edaspidi, koosmeele ja vastastikuse mõistmise vaimus,” kinnitas linnapea. “Meil on loodud head kontaktid Jeruusalemma linnavalitsusega ja oleme nende tugevdamisest huvitatud. Me võime laieneda koostööd ka rahvusvähemuste ühenduse tasemele ja juudid, kellel on juba olemas üleeuroopaline organisatsioon – Euroopa Juudi kongress – võivad olla teistele eeskujuks,” märkis Savisaar ja lisas, et ootab põnevusega kultuuripealinna programmis aktiivset osavõttu juudi kultuuri esindajate poolt, seal hulgas ka teistest Euroopa riikidest.

Foorum JAHAD annab osalejatele võimaluse tutvuda juudi rahva traditsioonidega ja väärtustega, Eesti Juudi Kogukonna tegevusega ning osaleda seminaridel ja aruteludel. Mitmekesiseid kultuuri-, laste-, noorte- ja haridusprogramme on kavas üle 40.

Esinema on kutsutud lektorid Eestist, Lätist, Prantsusmaalt, Venemaalt ja Iisraelist. Seminarid viiakse läbi eesti, vene ja inglise keeles.