Euroopa Liidu välisasjade kõrge esindaja Catherine Ashton nõudis, et Jeemeni ametivõimud keelaksid laste abiellu sundimise. Maailma vapustas teade, et läinud nädalal suri kaheksa-aastane tüdruk pulmaööl saadud vigastustesse, vahendab Õhtuleht CNN’i.

Perekond oli sundinud tüdruku, kellest on teada vaid eesnimi Rawan, abielluma 40aastase mehega kavatsusega sellega raha teenida. Mees oli viinud tüdruku hotelli ja seal julmalt vägistanud. Laps suri sisemisse verejooksu.

Kohalikud võimud püüdsid küll väita, et Rawan elas pulmaöö üle ja jäi ellu. Pärast inimõiguslaste proteste ja uudise levikut maailma ajakirjanduses pidid nad siiski teatama, et väiteid lapse surmast uuritakse tõsiselt ja Jeemeni justiits-minister koostas seaduseelnõu, millega keelatakse alla 18aastaste abiellumine.

Tüdruku kodukülla asja uurima läinud uudisteagentuuri Golfnews reporterile kinnitas end Rawani isana esitlenud mees, et lapsel ei ole midagi viga ja ta ei sundinud tüdrukut abielluma. Reporter viidi ka tüdruku juurde, kes ütles, et ta on Rawan: “Ma tahan öelda kõigile, et see jutt ei ole üldse tõsi,” väitis tüdruk. “Ma elan oma vanemate, õdede ja vendade juures.”

Kuid naabrid väitsid reporterile, et tüdruk, keda talle näidati, ei ole üldse Rawan. “See perekond on raha eest sundinud abielluma ka oma teise tütre, kümneaastase lapse,” kinnitavad nad. Jeemeni lastekaitseorganisatsiooni juht Ahmed al-Quraishi ütles telekanalile al-Jazeera, et kogu perekond kadus külast varsti pärast tüdruku surma ja nende asukohta pole suudetud tuvastada. Tundmatuks jääda soovinud politseiametnik kinnitas al-Jazeera ajakirjanikele aga, et lapse vanemad on vahi alla võetud.

Inimõigusi kaitsev Human Right Watch väidab, et 14 protsenti tüdrukuid sunnitakse Jeemenis abielluma enne 15aastaseks saamist.