Lundi Ülikooli, Stanfordi Ülikooli ja Kitasato Ülikooli teadlaste ühistöö näitas, et erineva etnilise kuuluvusega inimestel toimub insuliini vabanemine ja sellele reageerimine mõnevõrra erinevalt. Uuringu tulemused näitavad, et erinevast rahvusest terved inimesed hoiavad glükoosi normaaltasemeid mõnevõrra erinevatel viisidel, kirjutab Katrin Sak ERR’i teadusteportaalis.

Näiteks aafriklastel kaldub olema madalam insuliini tundlikkus, kuid nad kompenseerivad seda suuremate insuliinikoguste vabastamisega. Ida-Aasia päritolu inimestel kehtib aga vastupidine seos – nende insuliini tundlikkus on väga hea, samas omavad nad kehvemat võimet vajaduse korral rohkem insuliini organismi vabastada. Heledanahalised inimesed jäävad nende kahe variandi vahepeale, mõjutatud on nii insuliini vabanemine kui ka selle tundlikkus.

Uuringu tulemused on kooskõlas kliiniliste andmetega. Ida-aasialased on diabeedi arengu suhtes tundlikumad ning neil areneb haigus välja madalamate kehamassiindeksite korral. Insuliini puudulikkus mõjutab haiguse arengut ning nagu näidatud, on Ida-aasialastel madalam võime insuliini vabastamiseks. Seepärast vajavad nad insuliini ravi haiguse varasemates staadiumides.

 

Loe lisa:
Study finds that insulin differs between ethnicities

Vaata ka: