Rühm aktiivseid Tallinna noori on loonud alternatiivse kaubavahetuse mudeli, mis toimib ilma vahendajate ja traditsioonilise rahata. Nad on aasta aega töötanud, et luua Ginaneti-nimelist veebikeskkonda, mis võimaldab kõigil soovijatel teostada kaupade ja teenuste vahetust kõikjal maailmas, vahendab Telegram.

Idee on ülimalt lihtne: oled toote või teenuse pakkuja ja paned oma kuulutuse üles Ginanet‘i keskkonnas; kui pakutavale on leitud soovija ja tehing tehtud, saad sina eelnevalt kokku lepitud koguse tingühikuid (vahetusühikuid), mida on seejärel võimalik vahetada muu teenuse või kauba vastu, mida süsteemis pakutakse. Seejuures on oluline, et tingühikuid ei saa konverteerida valuutadesse või soetada mis tahes valuuta eest.

Sel viisil on kaubavahetus teostatud tootja ja tarbija vahel vahendajateta, lihtsustades protsessi ja vähendades kulusid. Kui pakkusid halba toodet või petsid teist kasutajat, kogud negatiivset tagasisidet ja kaotad kliente. Kõrgema reitinguga kasutajad saavad aga kindlasti kõrgema nõudluse osaliseks.

Mudel võtab arvesse ka kasutajate arvu kasvu selliselt, et tingühikute kasutus jääks võimalikult mugavaks. Iga nädal arvutab süsteem kokku uute tehingutes osalenud liitujate arvu ja korrutab keskmise käibega. Saadud tulemus jagatakse olemasolevate aktiivsete kasutajate vahel. Selliselt kaasneb aktiivsete kasutajate hulga kasvuga ka süsteemis olevate tingühikute summaarse koguse kasv.

Autor: Ksenja Biljaja
Tõlge: Nikolai Immer ja Teilo T. London
Lisainfo: Ginanet.net