Lugeja küsib: „Minu soomlannast sõbratar sai jälile, et ta mees ostab sageli seksiteenust. Sõbranna on täiesti normaalse välimusega, milles asi? Kas kõik mehed on võimalusel sellised?“

Psühholoog vastab:
 
Soomes on tehtud uuring, mille sihtgrupiks on Helsingi prostituutide nõustamiskeskuse kliendid (20-46 a. v. naised, paljud ka Venemaalt ja Baltikumist). Intervjueeritavad tegelesid prostitutsiooniga vabatahtlikult, neil oli kas lõpetatud või lõpetamata kõrgharidus. Küsitluse põhjal pidid need naised selgitama ja põhjendama oma tegevuse tagamaid. Põhjendused põhinesid enamasti soostereotüüpidel, nt.:
· bioloogilised erinevused on paratamatud, nende vastu ei saa
· naine ja mees erinevad üksteisest ja täiendavad üksteist
· erinevused on sugupoolte vahelise harmoonia aluseks

Seksiteenust pakkuvad naised tõid välja järgmisi olulisi erinevusi meeste ja naiste vahel:

· mees on ratsionaalne, naine emotsionaalne
· mees on tugev ja vastutustundlik, naine on nõrk ja vastutustundetu
· mees on iseseisev, domineeriv – naine seevastu on sõltuv, alluv ja vajab kontrolli
· mees teostab ennast töö kaudu, naine aga armastuse kaudu
· mehe elu eesmärgiks on omada positsiooni ja haarata võimu, naise eesmärgiks on äratada mehe tähelepanu, ärgitada teda armastusele

Seega on küsitletute arvates naise põhivajaduseks tunda, et ta on mehe tähelepanu keskmes. Mehe tähelepanu on tema jaoks suisa impulss elamiseks. Seevastu mehe elu keskmeks on võitlus oma koha eest maailmas. Naise eneserealiseerimine toimub eelkõige suhetes vastassooga, mehe jaoks on selleks aga töö.

Teenust pakkuvate naiste arvates baseeruvad mehe ja naise vahelised suhted järgmistel alustel:
· vastandid maskuliinsuse ja feminiinsuse vahel on harmoonia aluseks
· naisel on see, mis puudub mehel ja mehel on see, mis puudub naisel
· naine tunneb end naisena ainult mehe kõrval ja vastupidi – mees vajab enda kõrvale naist, et tunda end mehena
· naine kingib mehele armastust, mees aga hoolitseb naise eest – seega ühel on tunne, teisel aga raha

Järelikult sugupooled vajavad üksteist – naised vajavad mehi, et neile meeldida ja neid armastada, mehed aga naisi, et tunda enda tugevust ja võimu.
Prostituut peab end naiseks, kes testib oma naiselikku jõudu. Teda huvitab, kas mees valib teda või kedagi teist. Küsitletud arvasid, et soome naised on liiga agressiivsed, nad ei andvat meestele seda, mida nad vajavad.

Eelnev teemakäsitlus on muidugi väga must-valge, see paneb naise abitu nukukese rolli ning teeb mehest kõikvõimsa kalju, millele toetuda. Eks tegelik elu pakub ka muid värve ja pooltoone. Meenutama peab tõika, et küsitletud prostituudid olid täiskasvanud, haritud ning tegutsesid vabatahtlikult. Hoopis teine teema on lapsprostituudid ning narkosõltlastest prostituudid.
 
Teadlased on väitnud, et juba ürgajal pakkusid naised seksiteenust, saades vahetuskaubana toitu ja muud vajalikku. Praegu pole ju ürgaeg, kuid analoogset kaubitsemist tuleb nüüdki ette. Mis on muutunud, mis aga samaks jäänud? Õnneks võimaldab tänapäeva infoühiskond  meil uusi teadmisi koguda, uurida, analüüsida, kujundada isiklik seisukoht ning sobitada see oma moraalinormidega.

Prostitutsioon, mis juhindub mehe domineerimisel põhinevatest soostereotüüpidest, toetab ja taasloob neid samu soostereotüüpe. Võib järeldada, et niikaua kuni eksisteerib mehe domineerimisel põhinev sookäsitlus, jääb ka prostitutsioon alles.