Rio de Janeiro karneval on igal aastal toimuv hiigelfestival. Karnevalist võtmab osa ning festivalile elab kaasa cirka 2 miljonit inimest päevas. 2012.a. hindas Rio de Janeiro politsei karnevaliüritusest osavõtjate koguarvuks umbes 5 miljonit inimest.

Esimene Rio karneval toimus juba 1723.a. Rio karneval toimub enne vastlapäeva, st enne paastuaja algust. Käesoleval aastal, st 2013.a. on karnevali algusajaks 8. veebruar ning järgmisel aastal 1. märts. Selleaastase karnevali tippüritused toimuvad 10. ja 11. veebruaril.

Rio karnevali paraadist võtab osa väga suur hulk sambatantsijaid. Ainuüksi Rio de Janeiro linnas on enam kui 200 sambakooli, mis on jaotud viide astmesse ehk divisjoni. Karnevali üheks eesmärgiks on erinevate sambakoolide omavaheline võistlemine. Seetõttu pole imekspandav, et Rio karnevali organiseerib kõrvuti Rio de Janeiro turismiametiga ka kohalik sambakoolide liiga.

Iga sambakool valib karnevaliks omale teema, mida karnevali käigus üritatakse etendada. Teemaga seotult valitakse kostüümid, kaunistused, koreograafia jms. Karnevalil esinemise ettevalmistamisega tegeletakse sisuliselt aastaringselt. Tohutu töö ja vaeva tulemusi on võimalik eksponeerida aga üksnes loetud tundide jooksul karnevaliüritusel.

Karnevali põhiüritus toimub spetsiaalsel, 700 m pikkusel ja 90 tuhandele pealtvaatajale mõeldud alal, mis kannab portugali keeles nime Sambódromo. Osa üritustest toimub aga Sambódromo lähedal tänavatel või Rio de Janeiro keskuses Praça Floriano Peixoto (Cinelândia) väljakul. Rio karnevali mõned üritused on piletitega. Rio karnevali toimumise ajal toimub Rio de Janeiro linnas lisaks karnevali põhiüritustele ka terve rida muid pidustusi.

Vaata ka suurt galeriid festivalist SIIT

Refereeritud loo täisteksti loe Reisiguru.ee‘st