Hollandi kuninganna Beatrix teatas kolm päeva enne 75. sünnipäeva, et loovutab 30. aprillil trooni oma vanimale pojale prints Willem-Alexanderile, kellest saab kuningas Wilhelm IV, vahendab Õhtuleht.

Hollandlased ootasid kuningannalt troonist loobumist juba viis aastat tagasi. “Enamik Hollandi elanikke unistab 65aastaselt töölkäimise lõpetamisest. Kuninganna Beatrix saab 70, aga töötab ikka täie jõuga. On selge, et troonimuutus ei ole kaugel, aga kui kaua veel? Aasta? Paar aastat? Kes oskab öelda?” küsis 2008. aasta jaanuaris kristlik päevaleht Reformatorisch Dagblad.

Sama ajaleht meenutas, et kuninganna Wilhemina oli 67aastane, kui ta poole sajandi pikkuse võimuperioodi järel 1948. aastal trooni 39aastasele tütrele Julianale loovutas. Kuninganna Juliana tegi 1980. aastal 71. sünnipäeval teed vanimale tütrele, 42aastasele Beatrixile.

Kuninganna Beatrix andis esmaspäeva õhtul televisiooni ja raadio vahendusel rahvale teada, et loovutab 30. aprillil trooni vanimale pojale prints Willem-Alexanderile, kellest saab 46aastaselt kuningas Wilhelm IV.