Mustpeade maja avalikku kasutusse jäämise toetuseks oli esmaspäeva hommikuse seisuga kogutud 75 930 allkirja. Viie nädalaga anti allkirjalehtedele kokku 69 268 toetusallkirja, neist 6307 eelmise nädala jooksul. Lisaks on 6662 inimest toetanud Mustpeade maja avalikku kasutusse jäämist interneti vahendusel.

ANNA OMA HÄÄL SIIN: http://www.tallinn.ee/mustpeademaja/

Tallinna Kultuuriväärtuste Amet ja praegu Mustpeade maja kasutav Tallinna Filharmoonia pöördusid kõigi kultuurist ja ajaloost lugu pidavatele inimeste poole palvega toetada oma allkirjaga üleskutset, et Tallinna Mustpeade maja jääks Tallinna linna omandis olevaks avalikuks kultuuriasutuseks ning ajaloolist hoonetekompleksi ei antaks erakätesse.

„Väide, et Mustpeade maja kasutamine kultuuriobjektina jätkub ka hoone tagastamise korral, on kaheldav,“ nentis abilinnapea Eha Võrk.

Vabariigi Valitsus on Tallinna taotluse jätta ajalooline hoonetekompleks kui kogu Eesti jaoks oluline kultuuriobjekt tagastamata kaalukate vastuargumentide puudumisele vaatamata lausa kahel korral tagasi lükanud, kuigi tagastamise korral ei pruugi olla tagatud Mustpeade Maja kasutamine tallinlaste ja kõigi teiste kultuurisõprade hüvanguks.

„Mustpeade vennaskonda esindav Peeter Tulviste ei ole suutnud veenvalt selgitada, mida nad konkreetselt hakkaksid majas tegema, kui see neile tagastatakse, rõhutades vaid varade tagastamise tähtsust,“ nentis Võrk.

Üle-eestilise uuringu tulemused näitasid, et Mustpeade maja jätmist Tallinna omandisse pooldab enamus Eesti elanikest – maja tagastamist Mustpeade vennaskonnale soovis ainult kaheksa protsenti küsitletutest.

Uuring näitas, et Mustpeade majast on kuulnud 82% Eesti ja 94% Tallinna elanikest. Samas on aga 2010. aastal asutatud MTÜ Tallinna Mustpeade Vennaskond praktiliselt tundmatu nii kogu Eestis kui ka tallinlaste seas – 90% vastanutest ei tea, millega see organisatsioon tegeleb.

Uuringu põhieesmärk oli välja selgitada, mida Eesti elanikud arvavad Mustpeade maja tagastamisest vennaskonnale. Uuringu viis läbi TNS Emor.