2005. aastal Miss Soome esimeseks printsessiks kroonitud kaunis Elina Nurmi räägib Iltalehtile avameelselt oma biopolaarsest meeleoluhäirest.

Elina Nurmi räägib, et inimesed peaksid avameelsemalt rääkima mentaalsetest häiretest, depressioonist ja tunnetest. Elina ütleb, et 2007. aastal, kui ta beebit ootas, vajus ta sügavasse depressiooni ning sellest ajast on talle haiglad ja erinevad teraapiad nö tuttav teema. Kui laps oli poole aastane jättis Elina abikaasa, lapse ning Helsingi kodu.

Esmaspäeval naases Elina Nurmi Halikko psühhiaatriakliinukust, kuhu ta biopolaarsete häirete tõttu eelmisel kuul sisse kirjutati. Nüüd soovib naine, et vaimsest tervisest ja häiretest räägitaks rohkem.

___________________________
Bipolaarne meeleoluhäire ehk bipolaarne häire (varasem nimetus maniakaal-depressiivne psühhoos) on psüühikahäire, mille puhul vahelduvad kõrgenenud meeleolu, aktiivsuse ja energiaga perioodid (maniakaalne episood või hüpomaania) ning meeleolu, aktiivsuse ja energia alanemine (depressioon).
 
Alanenud meeleolu perioodid sarnanevad bipolaarse meeleoluhäire puhul tavalise depressiooniga. Maania ajal on patsient ülienergiline, sage on ideedetulv, tihti võtab ta endale võimatuid ülesandeid, mida üritab ka täita. Sageli loobuvad patsiendid täielikult unest ja söömisest, mis viib üldise kurnatuseni. Kui maaniaga kaasnevad psühhootilised sümptomid, võib patsient meelepetete või luulude ajel olla ohtlik enesele ja teistele ning vajab tingimata hospitaliseerimist.
 
Sageli esineb maania asemel hüpomaania, mille korral on meeleolu võrreldes tavapärasega vaid pisut tõusnud. Eriti sellistel juhtudel on võimalik, et ümbritsevad ei suuda näiliselt kõrgenenud töövõimes (mis on sageli sihipäratu) probleemi näha ega häiret ära tunda.
 
Bipolaarne meeleoluhäire on paljude allikate väitel sügavalt aladiagnoositud haigus. Enamus patsiente saab diagnoosi 5…7 aastat pärast depressiooni diagnoosi.