Eesti tippmodelli saade on nagu Võsareporter, mis toob esile kõik siinse pinnavirvenduse ning selle all ujuva sita, inimeste rumaluse, läbimõtlematuse ning seega on taas üks lüli, mis naeruvääristab siinseid modelle, modelliagentuure, korraldajaid, fotograafe, stiliste, moe- & ilufänne ning kokkuvõttes kogu riiki. Kuigi Carmen Kass nägi tulist vaeva, et lükata ümber müüt, et modellidel puuduvad ajud, toob saade jälle päevakorda küsimuse: kas ikka on?

Kui enne saadet liikusid jutud, et tõelised profid ei taha saatega oma nime siduda, siis olin hämmingus. Et ei tea miks? Miks juba ette ollakse pessimistlikud, maailmas on see saateformaat ju väga edukas. Miks kardetakse Eesti toodangut? Aga põhjust polnudki vaja väga kaua oodata — põhjus lihtne — tõugati eemale inimesed, kes saatest huvitusid; rohkem kulutati energiat kaastoetajate, kaasa arvatud meedia mõtetule ohjes hoidmisele; fännide hävitamisele; info varjamisele ja tühjale keelepeksule kui saate strateegia ja kogu show filmimisele, tõeliste proffide kaasamisele ning eeltööle… Täna on jõutud punkti, kus tõenäoliselt mitmed profid, kes suudeti saatesse rääkida, kahetsevad tuliselt enda saatega sidumist.

Eestis tunnevad kõik kõiki, hästi informeeritud ajakirjanik saab kõne juba enne, kui tootja suudab kirjutada pressiteate, et saadet tegema hakkab või mis järgmises osas tuleb. Pole midagi parata, Eesti on väike ja inimesed armastavad lobiseda. Seda enam kui on infot, mille abil saab ennast tõestada ja upitada — inimestele on loomupärane edevus ning juba siseringist tõmbavad inimesed kõne 5 minutit pärast koosolekut, rääkimata sellest, et kõigil on sõbrannad, kes omakorda soovivad näidata, et nad on informeeritud.  Ma julgen arvata, et igast meediakanalist vähemalt keegi teadis nii züriis osalejaid, modelle kuni iga saadet suht detailse stsenaariumini välja aga sellegi poolest ei lekitanud ega lekita “liiga vara” infot ajakirjandusse. Vaatamata sellele oldi üli pinges ning kulutati energiat täiesti valedele asjadele. Kui on teistele käru keeratud ja jalga ette pandud, siis on ju kabuhirm, et sulle tehakse tagasi?! Eestis tuleb tõenäoliselt tikutulega otsida inimesi, kes pole teisele nuga selga löönud, seetõttu ka rahva üleüldine depressioon.

Olles enne saadet juba ette selle saate suur fänn, ei oska ma täna kahjuks näha saates muud kui natuke (kurb)nalja. Modellid ei tee vahet lambi- ja rambivalgusel; ei tunne ega tea moest ega modellindusest mitte midagi; pürgivad kuhugi, milleks neil pole ei kirge, kutsumust ega soovi. Milleks? Milleks raisata oma ja teiste aega, milleks alavääristada suurt moeimpeeriumi, kus reaalses elus löövad läbi vaid väga nutikad, andekad, kirega, järjekindlad ja pühendunud inimesed?

Saan aru, et see on reality, tootja püüab tõenäoliselt meelega sellist soppa esile tuua, formaat näeb mõnda asja ette… aga võinuks siis vähemalt meelelahutus saatenagi tasemel olla, mitte ülejala kiiruga tehtud, poolkõva, veel õigem vist on sõna lihtsalt igav.

Ma lootsin, et tuleb saade, mis on üle pika aja naiste lemmik — stiilne, glamuurne, natuke õpetlik, kindlasti põnev, tipptasemel hea tuju tekitaja… Aga kahjuks on tegelikkus täpselt teistpidi — saade näitab meie riigi üldist noorte kehva haridustaset, suurt võhiklikkust ning palju pahatahtlikkust…

Ning et veel pipart lisada, siis ei saa ütlemata jätta, et lausa häirivad ülepakutult itsitavad ja ennast imetlevad züriiliikmed. Kui ma ei teaks, et Margit J. ja Kaja W. on maailmas käinud ja näinud, siis arvaksin, et nad on maalt linna sattunud suurushullustuses vaevlevad naised. Mõlemad olete tavaelus väga lahedad, edukad ja toredad inimsed, miks te saates kaks korda vindi üle keerate?

Sellel aastal enam midagi muuta ei saa aga kui “Eesti tippmodellilt” järgmiseks aastaks kehvade reitingute ning suure soperdamise peale formaadiluba ära ei võeta, siis ma tõesti loodan, et järgmise aasta saadet hakatakse ette planeerima, läbi mõtlema ja organiseerima juba täna ning modellideks pürgiksid (ja läbiksid sõela) vaid inimesed, kes on elus vähemalt mõned korrad võtnud kätte mõne moeajakirja.

Loodetavasti järgmine kord saab positiivsema blogi!
Et mitte nii sapisena lõpetada, siis ütleks midagi positiivsemat ka: Tegijal juhtub, eks 😀