“Kõige suurem miinus ühiskonnas on, et kurte inimesi ei aktseptita ja neid ei võeta ühiskonda soojalt vastu. Kurdid – mina sealhulgas – ja kuuljad on ju tegelikult võrdsed. Ainus erinevus ongi see, et meie lihtsalt ei kuule,” räägib tartlanna Kristiina Saare (23), kes pärjati tänavu vaikse kaunitari tiitliga Õhtulehele.

Eesti Kurtide Noorte Organisatsiooni korraldatud “Vaikse kaunitari 2012” võitja tiitliga pärjatud Kristiina Saar‘ele pakkus konkurentsi veel viis tüdrukut. “Olin väga hämmingus, kui mulle missikroon pähe pandi,” meenutab Kristiina, millised tunded teda valdasid. “Ma ei uskunud, et võidan.”

Et kurtide missivalimisel midagi väga teistmoodi oleks, ei tasu aga arvata. “Esimene oli kleidivoor, seejärel bikiinid, siis talendivoor (mina esitasin viipekeeles luuletuse) ja viimane oli õhtukleidivoor,” tutvustab Kristiina, milliseid kadalippe neidudel läbida tuli. Võistluseks valmistudes harjutas Kristiina ka lavakõndi. “Samuti pidin ise tegema ilusa meigi ja soengu, mis minu kleidiga sobiks.”

Suvel sõidab Kristiina Eestit esindama Prahasse võistlusele “Miss Deaf World 2012 & Miss Deaf Europe 2012“. Ettevalmistusi maailma kurtide missivalimisteks alustab neiu mais. “Selle hulka kuulub ettevalmistus sõiduks, kindlasti riiete otsimine ning kokkusobitamine ja nii edasi. Tuleb palju õppida, et ikka võit tuleks,” ütleb ta ja lisab, et võistlusriiete leidmine ongi kõige raskem, kuna ta on väga pisikest kasvu.