Kui sotside juht Sven Mikser oleks Eesti peaminister, siis ta seaks eesmärgiks haridussüsteemi korrastamise ja tööturupoliitika. Riik peab tema sõnul panustama majanduskeskkonna loomisele ning konkreetsete investeeringute tegemise jätaks ta erainvestoritele, kirjutab Äripäev.

„Ei ole võimalik saada üle ega ümber hariduse kvaliteedi ja kättesaadavuse parandamisest kõigil haridustasanditel,” ütleb Mikser. Tema sõnul on 32% töötajatest Eestis erialase kutse- või kõrghariduseta. „Valitsuse  eesmärk vähendada seda numbrit 30 protsendini on ilmselgelt väheambitsioonikas,” sõnab ta ja lisab, et ilma haritud tööjõuta ei tule Eestisse investeeringuid.

Haridussüsteemi kõrval on just tööturupoliitika tema jaoks olulisemaid valdkondi. „Oluline on tark ja aktiivne riiklik tööturupoliitika, sest selle puudumisel võib kvalifitseeritud tööjõu väljavool viia olukorrani, kus investeeringute sissevool takerdub senisest veelgi enam tööjõu nappuse taha,” räägib Mikser.

Üldise majandusarengu tagamiseks tuleb tema sõnul toetada julgeid ideid, ent samas märgib ta, et riiklikud toetused ei tohiks hakata turgu solkima – toetada ei tohiks madala riskiastmega ettevõtmisi, mis saavad ise turult raha kaasatud.