Nädalad tagasi määras majandusminister Juhan Parts ettevõtluse rahapumba EASi nõukogusse kaks parteikaaslast. Äripäev uuris, kes on uus EASi nõukogu esimees Cinzia Siig ja milliste inimestega ta on seotud, sest hakkab ta ju kontrollima enam kui saja miljoni euro jagamist aastas.

Paraku keeldus Siig ajakirjanikuga kohtumast, sest tal polnud aega möödunud, ülemöödunud ega ka käesoleval nädalal. Ta oli nõus küsimustele vastama vaid meili teel. Oma CVd ta Äripäevale samuti saatma ei soostunud. Cinzia Siigi taustaga tutvudes selgub, et tema elukaaslane Taimo Staalfeldt on teinud äri mõjukate IRL liikmetega.

Siig kohtus Staalfeldtiga 1999. aastal. Kolm aastat hiljem olid nad mõlemad IRLis. Möödunud kümnendil ajas perekond Siig-Staalfeldt kahe lapse kõrvalt jõudsalt ettevõtlikku joont: perekonna õrnem pool asutas turismifirma Horizon Travel, millest on saanud tänaseks juhtiv turismireiside pakkuja Eestis, ja meespool tegutses erakonnakaaslaste Tõnis Paltsi ja Res Publica sekretäri Tõnis-Martin Konsiga.

Samuti oli Staalfeldt juhatuse liige kinnisvaraettevõttes, mille osanik on IRLi liige Toomas Tauts ja kelle abikaasa Kristina on samuti EASi nõukogus. Muide, EASi nõukogus on liige ka Ken-Marti Vaheri naine Kairi Teniste. Mis tähendab, et EASi nõukogusse on majandusminister Parts määranud kolm IRLi liikme kaaslannat.

Staalfeldt teeb karjääri IRLi ministri Helir-Valdor Seederi juhitavas põllumajandusministeeriumis. Kui veel mullu oli Staalfeldt peaaegu 1800eurose kuusissetulekuga Seederi nõunik, edutati ta suve lõpus ministeeriumi haldusosakonna juhatajaks. Selles ametis võib kuupalk küündida kuni 2370 euroni kuus.

Ülemöödunud nädalal valiti Siig üksmeelselt EASi nõukogu esimeheks. “Kuna kõik nõukogu liikmed mind toetasid, siis usun, et mul on head eeldused seda tööd edukalt teha,” arvas Siig. Ta oli ainuke kandidaat ametikohale, mille ülesanne on silma peal hoida sadade miljonite eurode jagamisel. Muuhulgas on nõukogu esimehe ülesanne teha ka juhatusele ettepanekuid.

Kuidas iseloomustavad värsket nõukogu juhti nõukogu liikmed ja kuidas jõudis Siig turismiärini, loe Äripäeva paberväljaandest.