NordenBladet — Norra tänane massitulistamine pealinna Oslo geibaaris oli islamistlik terrorirünnak, mille pani toime Iraani põgenik. Rünnakus sai surma 2 ja haavata 21 inimest. Ründaja oli 42-aastane Iraanist pärit mees Zaniar Matapour, kes elas Iraani Kurdistanis enne kui asus elama 12-aastase põgenikuna Norras Bergenis, vahendab VG.

Rünnak toimus vaid mõni tund enne Oslo Pride’i rongkäigu algust. Pride’i rongkäik jäeti rünnaku tõttu ära, kuna kardeti, et rünnakuid võib veel toimuda.

Norra kaitsepolitsei oli Matapouri tegevust kuu aega tagasi uurinud, aga midagi kahtlast ei leitud.

Norras on terrorirünnakute ohutase tõstetud 3 palli pealt maksimumi, 5 palli peale. See tähendab ühtlasi erakorralist olukorda.

Matapourile mõisteti keskkoolis teismelisena 10-kuuline vanglakaristus, kuna teda seostati pussitamisega. Ta mõisteti aga apellatsioonikohtus õigeks.

Lisaks süüdistati meest 2019. aastal tapmiskatses ja tulirelva ebaseaduslikus omamises. Ta mõisteti taas apellatsioonikohtus õigeks.

Metapour on vaimselt haige, talle pandud diagnoosid on paranoiline skisofreenia, traumajärgne stressisündroom PTSD ja luulud.

Vaata ka:
Norra: Oslo geibaaris “London Pub” oli massitulistamine – kaks surnut, palju haavatuid