NordenBladet — Soomes on tekkinud üllatav areng, kus inimesed on hakanud lahkuma kaitseväe reservist. Nad on esitanud taotluse asendusteenistuse kasuks. Asendusteenistus on reservõppuste asemel sama kui tsiviilajateenistus tavalise sõjalise ajateenistuse asemel. Kesoleval aastal on mõne kuuga lahkunud reservist juba enam kui 2000 inimest. Võrdluseks, terve eelmise, 2021. aasta jooksul oli neid kokku 435.

Sama trend on ajateenistuse läbinud ja reservi arvatud naistel ja meestel. Tänavu on asendusteenistuse kasuks otsustanud 50 naist, terve eelmise aasta jooksul oli neid kokku 7, vahendab Iltalehti.

Soome tsiviilajateenistuse keskuse andmetel on inimesi mõjutanud üldine julgeolekupoliitiline olukord, eriti aga Venemaa rünnak Ukraina vastu. Näiteks eelmise nädala neljapäeva ja pühapäeva vahel pärast NATO-ga liitumistaotluse esitamist tuli tervelt 100 taotlust asendusteenistusse astumiseks.

Reservist lahkutakse veendumuse alusel ja seetõttu pole teada, kas põhjuseks on ainult NATO-ga liitumine. Kuivõrd aga asendusteenistusse on nii suur tung võrreldes varasemaga, siis tuleb selle tegevus ümber planeerida. Kui varem korraldati asendusteenistuses kümmekond koolitust aastas, siis tänavuseks aastaks on neid planeeritud juba 23.

Asendusteenistuses käimisest saab samuti keelduda, aga siis järgneb sellele rahatrahv samamoodi nagu ajateenistusest keeldujale. Samas on keeldumised väga harvad. Tavaliselt on inimesed nõus koolitustega, millest neil ka igapäevaelus palju kasu on. Näiteks hõlmab koolitus 72 tundi vastu pidamise oskust elektrikatkestuse puhul.