NordenBladet – Tere hommikut! Varuge nüüd aega, sest see blogi tuleb pikk! Meie majas on jälle pidupäev! Nimelt sai noorem tütar täna 14-aastaseks. Ivankal ja Estellal on täpselt 2 aastat ja nädal sünnipäevade vahe. Estella Elisheva sai 16.mail 16-aastaseks ning Ivanka Shoshana täna, 23.mail 14-aastaseks. Oleme alati nendele ühissünnipäeva korraldanud, mis on mai eelviimasel või viimasel nädalavahetusel. Sellel aastal peame 29.mail.

Äratasime Ivanka kingituste, lillede ja sünnipäevalauluga ning katsin talle enne kooliminekut piduliku laua – nagu ikka, ei puudunud laualt ka kodune ise valmistatud küpsisetort. Lastele on aina keerulisem kingitusi leida, sest kõik on olemas. Tegelikult on isegi nii, et tavapäevadel saavad nad rohem asju kui sünnipäevadel, sest ostame enamasti asju siis kui neid on vaja, mitte siis kui “kohustus” on.

Tavaliselt on Ivanka Shoshana iga aasta teadnud, mida ta sünnipäevaks soovib (enamsti ikka pehmeid mänguasju) aga sellel aastal ta ei osanud öelda. Seega nuputasime ise. Ühel päeval lasin telefonist suurde kõlarisse mussi ja ütlesin, et nüüd valiks tema muusika, mida kuulata. Ta otsis YouTube´ist välja Liis Lemsalu. Siis saingi idee, et üks kingitus võiks olla Liis Lemsalu kontsert. Selle vihje andsin Margusele. Margus tellis talle kohe Liis Lemsalu fännisärgi ning võttis mai lõpuks kontserdile piletid. Lisaks käis ta isaga lauatennist mängimas, muuseumis ning sai mängu Maailma imed. Meie kinkisime sportkella, kaelakee ning tunniajase massaazi.

(Blogi jätkub fotogaleriide all ja vahel)




Liigun nüüd uudistega eest tahapoole.

Eile oli taas 22. kuupäev ehk Helena-Reeda ja Allani päev ehk Armastuse päev ehk Lasanje ja/või vahukooretordi päev ❤❤❤. Ärkasime vara – linnud laulsid ja päike paistis ning käed sügelesid aeda tööle. Tegin hommikuks värske merekapsa salati ning kõrvale värskelt pressitud apelsini mahla ja õhtul sõime loomulikult minu tehtud lasanjet.

Merekapsa salati retsept on minu enda välja mõeldud ning kellele kala/mereannid meeldivad, see haaraku kohe pliiats ja kirjutagu see retsept üles, sest see on reaalselt PARIM! Njamm!

Vaja läheb:
1 pakk (500g) Kapten Grant´i naturaalset merekapsasalatit
1 pakk (380 g) Alma 5% klassikalist kodujuustu
2 karpi (2 x 185g) tükeldatud tuunikala soolvees või tomatikastmes
4 tomatit (tükelda kuubikuteks)
80-100g kooritud kõrvitsaseemneid
Kaunistamiseks maasikas ja nurmenukk!

PS! Tee mis sa tahad aga toit maitseb alati paremini, kui see on kaunilt serveeritud. Laudlina ja lilled vaasis, enda valmistatud savinõud, kaunis paberist või riidest salvrätik, hoolikalt serveeritud toit. Sätin alati toidu taldrikule ja kaunistan. Kevad on selleks imeline aeg, sest juba on omal aiast võtta erinevad ürdid (pune, tüümian, murulauk jne) ning toidukaunistuseks sobivad lilled (hektel õitsevad nurmenukk, võilill ja võõrasema ehk aedkannike ning peagi juba põdrakanep, sirelid, rukkilill, lavendel, saialill jne)



Jätkame veel sünnipäevade ja pidustuste lainel! Reedel, 20. mail pidasime Tallinnas Ülemiste keskuses asuvas O´Learys Allani vanema venna Ardo 45-aasta sünnipäeva! Mängisime bowlingut ja Shuffleboardi.


Nüüd aiast ja aiatöödest! LÕPUKS ometi soojad ilmad ja saab aias tegutseda! Elu maal on lihtsalt niiiii äge!

Sellel aastal tuli kevad hilja. Aprillis olid öökülmad, lumi ja päike kõik segamini, sai peamiselt oksi lõigatud, puuriita tehtud ning riisutud. Nüüd mais olen saanud juba aias rohkem tegutseda. Allan tegi mulle eelmisel aastal puidust kaks peenrakasti, mis sellel aastal käiku läksid. Külvasin salatilehe, tilli ning tippsibulad ning istutasin juba ettekasvatatud murulaugu, oregano, tüümiani ja piparmündi. Pärast imetlesin tund aega oma peenraid! Küll on hea tunne oma kätega tehtud asju vaadata. See tunne, kui oled pealaest jalatallani higine, porine kuid rahulolev. Käin peale aiatöid alati mitu ringi aias ja lihtsalt vaatan tehtud tööd sada korda üle, naeratan endale, naudin ning olen lõpmatult õnnelik. Looduses ja aias ei saagi teisiti. Loodus teeb vabaks ja õnnelikuks!

Lisaks ürtidele ja maitsetaimedele istutasin peenardesse ja pottidesse ka lilli – valgeid ja lillasid kuldkakraid, “Cardonna” metssalveid, Arendsi kivirikku (valget ja õrnroosat), lavendlit, nartsisse ja peiulilli. Istutasin ümber ka liiliad. Kahjuks läksid enamus liiliaid, mis eelmisel aastal istutasin välja. Nüüd olen lillede valikul targem. Tasub enne ostmist uurida, millised lilled Põhjamaise talve üle elavad ja millised mitte ning raha kokkuhoiu mõttes tasub peenardesse istutada pigem püsikuid kui hooajalilli.

















Allan kasvatas lilleseemneid ette ning tegi mulle peenra! Loodan, et sealt midagi ikka välja ka tuleb. Tal endal oli nägu naeru täis ja säras õnnest kui mulle peenart tegi. Tuleb selline Tootsi-peenar, kus ühtekokku on külvatud saialilled (Calendula officinalis L.), daaliad (Dahlia pinnata Cav.), lilltubakas (Nicotiana alata Link and Otto), leeksalvei (Salvia splendens Sellow ex Schult.), lõvilõuad (Antirrhinum majus L.) ja pruudisõlg (Zinnia elegans dahlienflora)…

Istutamist on olnud veel. Paliverest tõime metsast piibelehti ning istutasime koju kuuskede alla. Lisaks ostsime Juhani istikuärist ning Hortese aianduskeskusest noori põõsaid – kaunist kollast forsüütiat (Forsythia Minigold) ja roosaõielist Spiraea japonica “Magnum Rose´i”. Igal aastal lisame aeda midagi. Oleme mõlemad Allaniga suured aiafännid ning see on kindlasti üks asi, mis meid ühendab – armastame aias ja looduses olla, mõnus on koos planeerida, kujundada ning käsikäes aeda hooldada. Nagu ütles A.H. Tammsaare – Tee tööd ja näe vaeva, siis tuleb ka armastus 🙂


NING KÕIGE TÄHTSAM AIASÜNDMUS … 13. mail istutasime aeda kaks ema ja isa puud – kaks püstaktamme “Fastigiata”. Nüüd on meil aias Estella, Ivanka ning minu ema ja isa nimelised puud!



Peab vist tihedamini blogima hakkama, sest ühe korraga kõike kajastada on keeruline.. ikka jäävad pooled asjad kirjutamata 🙂 Aga selleks korraks kõik… lippan nüüd aeda niitma!

 

Fotod: Helena-Reet Ennet, Ardo A.

Loe ka minu eelnevaid blogipostitusi (kõik postitused on loetavad neljas keeles – eesti, soome, rootsi ja inglise keeles!) 🙂

Viimased postitused:
Helena-Reet: Kaks aastat Allaniga! + Estella MUBA´sse sisseastumine, esinemine Georg Otsa Sümfooniaorkestriga ja 16.a sünnipäev!
Helena-Reet: Märtsi ja Aprilli kokkuvõte
Helena-Reet: Minu maagiline 22.02.2022 + KARUTURG BÖRSIDEL, UUS MAAL, UUS RETSEPT!
Helena-Reet: Airobot IPO, Stockfanatt, küberrünnak, komöödiaetendus Jokker, Eesti laul 2022, UUS MAAL ja palju muud huvitavat!
Helena-Reet: Elevusega tõusmisest ning isuga elamisest, TAAS UUS MAAL ning ülevaade tänaõhtusest ‘non alcohol’ õllede testimisest
Helena-Reet: KAS soetada Hispaaniasse nö “talvekodu”, kultuurisündmustest ja uuest hiire maalist! + PILDIGALERIID!
Helena-Reet: Raputavad dokumentaalid, minu imeilus elu + meie TÄNANE VANA-AASTA ÕHTU!
Helena-Reet: Jõulud + LISATUD suur pildigalerii!
Helena-Reet: Tänases blogis – Imeline elu maal, operett “Lõbus lesk” Eesti rahvusooperis, Paintball, 2 sünnipäeva ja pipargoogihooaeg!
Helena-Reet: Tartus V SPA-s ja Vorbusel, Comedy Estonia ´Sügistuur´ ja palju muud põnevat!
Helena-Reet: PÕHJALIK ülevaade minu nädalast ning OH KUI TORE MEHED, ET TE OLEMAS OLETE!