NordenBladet – Eesti stabiliseerimisreservi mahu turuväärtus kahanes aastaga ligi 3,6 miljoni euro võrra ja märtsi lõpu seisuga on see 428 miljonit eurot, seisab rahandusministeeriumi aruandes.

Kriisiolukordades kasutamiseks mõeldud stabiliseerimisreservi mahu turuväärtus oli märtsi lõpuks 427 686 221 eurot ja 12 kuuga vähenes see 3,58 miljoni euro võrra.

Tänavuse aasta esimese kolme kuuga kahanes stabiliseerimisreservi mahu turuväärtus 2,45 miljoni euro võrra.

Esimeses kvartalis ei ole reservi raha laekunud, samuti ei ole aasta algusest tehtud väljamakseid. Reservi varade tulusus vähenes sel perioodil 2,26 protsenti.

Investeeringutest 86,5 protsenti moodustasid võlakirjad ja 13,5 protsenti oli kontojääk. Suurima osakaalu investeeringutest moodustasid Eesti Pank 13,5 protsendiga, Bpifrance Financement SA 12,9 protsendiga ja Austria 12,6 protsendiga. Nii Region ile de France’i kui ka CPPIB Capital Inc’i osakaal oli üle kuue protsendi.

1997. aastal loodud stabiliseerimisreservi saab kasutada riigikogu heakskiidul kriisiolukordade leevendamiseks ning selle maht oli algselt 701,6 miljonit krooni ehk 44,8 miljonit eurot. Reservi on kasutatud pankrotistunud Eesti Maapanga klientide loovutatud nõuete katteks ja 2009. aasta majanduskriisist tulenevate riskide vähendamiseks.

2020. aasta aprillis andis riigikogu loa kasutada stabiliseerimisreservi vahendeid järk-järgult ning vastavalt vajadusele, et leevendada ülemaailmse koroonapandeemiaga seotud eriolukorra tõttu tekkinud majanduslikku kahju.

Riigieelarve seadus näeb ette, et stabiliseerimisreservi kantakse Eesti Panga kasumieraldis, riigikogu otsuse alusel eelmise majandusaasta riigi rahavoo ülejääk, reservi haldamisest saadud tulu, riigieelarves selleks ettenähtud raha ja muud seaduses sätestatud vahendid.

 

Avafoto: Pexels