NordenBladet — Soome idapiirile kavandatav piiriaed ootab üha poliitilist otsust. Samal ajal aeda juba planeeritakse ja tehakse ehituseks ettevalmistusi. Siseminister Krista Mikkonen ütles, et aia ehitus võib alata juba enne järgmist talve. Alustada saab tema sõnul üsna kiiresti. Pärast seda on ehitus ise küllalt suur ettevõtmine, vahendab Helsingin Sanomat.

Praegu oodatakse veel piirivalveameti analüüsi valmimist. Alles pärast seda selgub, kui suure ettevõtmisega on tegemist.
Aia planeerimise detailidest on praeguseks teada vaid niipalju, et igale poole seda ei rajata. Piirded tulevad idapiiri „kriitilistele” lõikudele. Sellised on näiteks piiriületuskohad ja nende ümbruses olevad piirkonnad.

See pole Soomes esimene kord, kui arutatakse idapiirile aia ehitust. Viimati arutati seda eelmisel, 2021. aastal endise siseministri Kai Mykkäneni ettepanekul.

Venemaa alustatud Ukraina sõja tõttu aga erineb praegune julgeoleku olukord varasemast. Valitsus on arvamusel, et piiri ohutust tuleb suurendada ja praktikas on seda juba tehtud. Soomel peab olema võimekus piiri kaitsta. Varem on loodetud osaliselt Venemaa abile, aga nüüd on olukord teine.

Piirivalveameti andmetel on planeerimisel võetud aluseks ebaseaduslike piiriületuste ärahoidmine ja tuvastamine.
Aia ehitus on vaid osa suuremast projektist, mille hulka kuuluvad piirivalvurite hulga suurendamine, valvetehnika ja taristu. Valitsus andis aprillis eelarve arutelul piirivalvele juurde 163 miljonit eurot. Seda summat on kavas kasutada töötajate värbamiseks, uue valvetehnika soetamiseks ja uute valvelennukite ostuks.

Idapiirile aia ehitus nõuab omaette rahastust. Kuidas ja kust see raha saadakse, on veel lahtine. Soome ja Venemaa vaheline piir on ka Euroopa Liidu välispiir ning tulevikus NATO ja Venemaa vaheline piir.
Kui algavad aia ehitustööd, siis tuleb arvestada Soome looduse ja lumeoludega. Soomele lähim piiriaed on ehitatud Eestis.

Küsimus on ka see, kui palju selline aed Soomele maksma läheb. Eestis maksis aia ehitus 1,3 miljonit eurot kilomeeter.
Üks aia ehitust soodustav ohuallikas on näiteks see, kui Venemaa toob piiri äärde pagulasi. Aed aitab parandada üldist piiriturvalisust.