NordenBladet — Soome valitsus sõlmis 2021. aasta märtsis Finnair Oyj-ga lepingu 400 miljoni euro suuruse hübriidlaenu andmiseks ettevõtte toetamiseks seoses koroonapandeemiaga.

Soome valitsuse majanduse valdkonna ministrite komisjon pooldas 19. aprilli 2022. aasta koosolekul laenuinstrumendi muutmist hübriidlaenust omakapitalilaenuks. Kapitalilaen tugevdab emaettevõtte Finnair Oyj omakapitali. Kapitalilaenu andmine eeldab valitsuse heakskiitu ja Euroopa Komisjoni riigiabi otsust. Muutuse jaoks riigieelarvest uusi vahendeid ei küsita.

Finnairi äri kannatas aastatel 2020 ja 2021 koroonapandeemia käes ning ettevõtte reisijate arv oli vaid kümnendik pandeemia-eelsest näitajast. Lennuliikluse taastumine on alanud ja reisijate arv kasvab. Venemaa vaenutegevus Ukrainas ning sellest tulenevad EL-i sanktsioonid ja vastusanktsioonid Venemaa poolt muudavad aga Finnairi Aasia-keskse strateegia elluviimise keeruliseks. Venemaa õhuruumi kasutamine on andnud Finnairile konkurentsieelise lühimatel liinidel Euroopa ja Aasia vahelises lennuliikluses. Nüüd aga kulgevad Aasia lennud ümber Venemaa õhuruumi, suurendades lennuaega ja -kulusid.

Finnair on riigile strateegilist oluline ettevõte, millel on lennuühendustega seotud olulised positiivsed mõjud, mis omakorda mõjutavad äriringkondi ja kodanikke.

„Funktsionaalsed lennuühendused on päästerõngas kogu Soomele. Nii kodanikud kui ka ettevõtted vajavad siseriiklikke ja rahvusvahelisi ühendusi,” ütles Euroopa asjade ja ettevõtete omandikontrolli minister Tytti Tuppurainen.

Lisaks hübriidlaenu otsusele toetas riik börsiettevõtet Finnairi koroonakriisi ajal, osaledes ettevõtte korraldatud aktsiaemissioonis ja andes ettevõtte tööandjapensioni laenule 90-protsendilise käenduse.

Avafoto: Finnair lennuk (NordenBladet)