NordenBladet – Läti valitsus otsustas luua ulatusliku programmi Ukraina sõja tõttu Venemaale kehtestatud sanktsioonide pärast kannatavate Läti ettevõtete toetuseks. Majandust plaanitakse turgutada kokku 100 miljoni euroga.

Läti majandusministeeriumi eestvõttel loodav toetusprogramm hõlmab nii laene, tagatisi kui ka investeeringutoetust tootmise ja tarneahelate ümberkujundamiseks ning uute turgude leidmiseks.

100 miljonist eurost ligi 40 miljonit plaanitakse anda käibe- ja investeeringulaenu.

Uue toetusmeetme rahastamiseks plaanitakse kasutada koroonaseisukute hüvitamisest üle jäänud ja omakapitali fondi raha. Tagatisteks kulub üle paarikümne miljoni euro.

Et sanktsioonide tõttu kannatavate ettevõtete toetamise plaanid jõustuksid, tuleb parlamendis vastu võtta eraldi seadus ja saada ka Euroopa Komisjoni luba.

Läti majandusanalüütikute hinnangul on Venemaa agressioonist tingitud sanktsioonide mõju ka Läti ettevõtete konkurentsivõimele suur. Et säilitada maksevõime ja töökohad, on ümberkujundusteks vaja riigi toetust. Täpsem toetusmeetme sisu ja raha eraldamise kord suunatakse valitsusse arutamiseks juunis.

Kui ka seim on seejärel oma heakskiidu andnud, saab raha aasta teisel poolel kasutama hakata.