NordenBladet — Haridus- ja Teadusministeerium ning Eesti Keele Instituut tunnustavad Ilmapuu auhinnaga hõimurahvaste eestkõnelejaid, tänavu on oodatud preemiale kandideerima soome-ugri keelte ja kultuuriteemade eestvedajad Eestis. 

Ilmapuu auhind antakse silmapaistva kodanikualgatuse eest inimesele:

  • kelle tegevus on tulemuslikult ja tänuväärselt seotud hõimurahvaste kultuurilise identiteedi ja püsimajäämisega,
  • kes on oluliselt aidanud tugevdada koostööd soome-ugri hõimurahvastega ja tutvustanud hõimurahvaid Eestis ja laiemalt Euroopas.

Preemia määratakse üldjuhul ühele inimesele, kuid erandkorras võib selle saada ka töörühm. Auhinna suurus on 2500 eurot.

Kandidaate saab esitada 4. maini 2022. Kandidaatide esitamine toimub elektrooniliselt https://avaldus.eki.entu.ee/.

Ilmapuu auhinna laureaat kuulutatakse välja vadjalaste kevadisel maahinguspäeval (maaentšäüz), mis käesoleval aastal langeb 2. juunile.

Haridus- ja Teadusministeeriumi hõimurahvaste programm annab Ilmapuu auhinda välja igal aastal alates 2010. aastast. Teiste hulgas on preemia saanud liivi keeleteadlane ja kultuuritegelane Valts Ernštreits (2020), handi ning  vene keele ja kirjanduse õpetaja, handi keele ja kultuuri säilitaja Oljesja Handõbina (2019); õigusteadlane, ÜRO põlisrahvaste alalise foorumi ekspert ja Soome-ugri rahvaste konsultatiivkomitee esimees isur Dmitri Harakka-Zaitsev (2015).

Ilmapuu auhinna statuut ja kandidaatide esitamise juhend.

Täiendavat infot annab hõimurahvaste programmi koordinaator Marika Alver marika.alver@eki.ee.