NordenBladet — 2022. aasta Põhjamaade Nõukogu laste- ja noortekirjanduse auhinnale on esitatud kolmteist Põhjamaade pildiraamatut, noorteromaani ja luulekogu. Nomineeritud töödest kumab läbi mänguline jutustamisrõõm, omanäoline huumor ja melanhoolia.

Tänavused nominendid toovad esile teemasid, nagu eelarvamustest üle saamine ja ümbritsevaga leppimine, ja juhatavad meid läbi sõjakoleduste ning terrorirünnakute edasi lootuse ja üksteisemõistmise poole. Lastele mõistetava loogika abil käsitletakse soorolle, identiteeti ja rahvust. Uus elu puhutakse sisse ka iidsetele vasikanahast käsikirjadele.

Võitja kuulutatakse välja 1. novembril Helsingis Põhjamaade Nõukogu istungi raames toimuval auhinnatseremoonial. Võitja pälvib Nordlysi kujukese ja 300 000 Taani krooni. Varasemate võitjate seas on ka näiteks Eestit külastanud autorid Linda Bondestam ja Jenny Lucander.

Põhjamaade Nõukogu laste- ja noortekirjanduse auhinnast

Laste- ja noortekirjanduse auhind anti esmakordselt välja 2013. aastal. Auhind sündis Põhjamaade kultuuriministrite pikaajalisest soovist tugevdada ja tõsta esile Põhjamaade lastele ja noortele suunatud kirjandust. Auhind läheb ühele Põhjamaade keeles kirjutatud kirjandusteosele. Teos võib kombineerida teksti ja pilte ning peab vastama kõrgetele kirjanduslikele ja kunstilistele standarditele.

Tutvu selleaastaste nominentidega SIIN.