NordenBladet — Täna saabus Eestisse planeeritud visiidiks Rootsi mereväe ülem kontradmiral Ewa Skoog Haslum, et arutada koostööplaane Eesti mereväe ülema kommodoor Jüri Saskaga.

„Peamiselt arutasime seda, kuidas me suudaksime ühiselt veel paremini ja oskuslikumalt tegutseda, nii operatiivolukorras kui suurõppustel. Meie jaoks on oluline see, kuidas operatiivselt infot vahetada, aga ka see kuidas meie jõud ühiselt siduda – üks pluss üks peab võrduma kolm“ ütles Rootsi mereväe ülem kontradmiral Ewa Skoog Haslum.

Visiidi käigus külastas Rootsi delegatsioon Miinisadama linnakut, kus paiknevad Eesti mereväe laevad. Seejärel viidi delegatsioon Eesti mereväe miinijahtija EML Ugandiga merele, kus neile tutvustati laeva ning viidi läbi näidislõhkamine.

Rootsi mereväe jaoks on tänavu väga oluline aasta, sest kogu aasta vältel tähistatakse erinevate ürituste ja õppustega Rootsi mereväe 500. aastapäeva.

Lisaks tihedale koostööle Läänemere õppustel on Rootsi oluline Eesti mereväelastele ka sellepärast, et paljud Eesti mereväe ohvitserid, sealhulgas ka Eesti mereväe ülem kommodoor Jüri Saska, on käinud Rootsi mereväe ohvitseride koolis õppimas.

Ühena kolmest Eesti Kaitseväe väeliigist on mereväe peamine eesmärk kaitsta Eesti territoriaalset terviklikkust ning riiklikke huvisid merel. Mereväe peamine tegevusvaldkond on miinitõrje merel ning mereolukorrateadlikkuse tagamine.

Foto: Eesti Kaitsevägi/Allar Vaha