NordenBladet — Reedel, 4. märtsil kell 10 avatakse Tartus aadressil Jakobi 5 renoveeritud õppe- ja teadushoone, kus asuvad tööle ja õppima Tartu Ülikooli haridusteaduste instituudi kõikide osakondade töötajad ja üliõpilased. Samal päeval toimub konverents instituudi 20. aastapäeva tähistamiseks.

Aadressil Jakobi 5 asuvas hoones saavad kokku kõik haridusteaduste instituudi osakonnad, kes olid varem tegutsenud kolmes majas: lisaks pika ajalooga Salme tänava koolimajale ka Uppsala ja Näituse tänava hoones. „Kaasaegse lahendusega uus õppe- ja teadushoone võimaldab meil esimest korda samas majas kokku saada. Loodame õppekavade ja teadusrühmade vahelist sünergiat uues hoones suurendada,“ sõnas haridusteaduste instituudi juhataja Äli Leijen.

Õppehoone sisustamisel on peetud silmas nii tudengite kui ka töötajate heaolu. Üliõpilasi ja õppejõude ootavad avarad ja moodsa tehnikaga auditooriumid, mis on kohandatud vastavalt õpetatavatele erialadele. Instituudihoone südamest leiab avatud raamatukogu ning velotrenažöörid, samuti on töötajatele ja tudengitele loodud vaiksed puhkeruumid.

Varem tegutses Jakobi 5 hoones Tartu Ülikooli kehakultuuriteaduskond, mis kolis 2019. aastal ülikooli spordihoone laiendusena rajatud õppehoonesse Ujula tänaval. Seejärel algasid Jakobi 5 hoones renoveerimistööd, et kohandada see haridusteaduste instituudi jaoks.

Õppe- ja teadushoone avamisel saavad sõna rektor Toomas Asser, haridus- ja teadusminister Liina Kersna, sotsiaalteaduste valdkonna dekaan Raul Eamets, haridusinnovatsiooni õppekava üliõpilane Liisi Pajula, Tartu linnapea Urmas Klaas ja AS-i Ehitustrust esindaja Marko Raudsik. Avasõnade järel on võimalik majaga tutvuda ja käia hoones ringkäikudel.

Õppehoone avamisele järgneb kell 13 aastapäevakonverents, kus haridusteaduste ja õpetajahariduse tulevikust kõnelevad haridusteaduste instituudi juhataja Äli Leijen, minister Liina Kersna, dekaan Raul Eamets, Tallinna Ülikooli haridusteaduste instituudi direktor Tiia Õun ning Tartu Tamme gümnaasiumi direktor Ain Tõnisson. Vestlust juhib haridustehnoloogia professor Margus Pedaste. Samuti annavad haridusteaduste instituudi osakondade juhid ülevaate möödunud aastate tegemistest ning saavutustest õppe-, teadus- ja arendustöös.

Jakobi 5 hoone projekteeris AS RTG Projektbüroo ja eskiisi koostas Arhitektuuriklubi OÜ arhitekt Kaido Kepp. Hoone sisekujunduse autor on Henriko Heinoja. Jakobi 5 krundi pindala on 3624 m2 ja hoone pindala ulatub peaaegu 4000 m2-ni. Ehitise maksumus on ligikaudu 7,8 miljonit eurot.

Õppe- ja teadushoone ametlik avamine toimub 4. märtsil kell 10 Jakobi 5 sisehoovis. Ajakirjanikel, kes on huvitatud ürituse kajastamisest, palun sellest märku anda veebivormi kaudu. Majja sisenemisel kontrollitakse kehtiva koroonatõendi olemasolu ja kohustuslik on kanda maski.