NordenBladet — Eesti Vabariigi 104. aastapäeva paraad peetakse Tallinnas 24. veebruaril algusega kell 12. Paraadi peaproov algab Vabaduse väljakul 23. veebruaril kell 21.00.

Üksused rivistuvad 24. veebruaril Vabaduse väljakule kell 11.15. Paraadi võtab vastu Vabariigi President Alar Karis, paraadi juhatab kaitseväe juhataja kindralleitnant Martin Herem.

Paraadist võtab osa üle 700 osaleja ja 21 ühikut tehnikat, kokku osaleb paraadil 28 lippu, 4 kompaniid, 12 rühma, 15 jagu ja 2 orkestrit.

Esindatud on Eesti Vabariigi riigiliputoimkond, Kaitseväe liputoimkond, kõikide väeliikide liputoimkonnad koos üksustega, erioperatsioonide väejuhatuse liputoimkond koos üksusega (esmakordselt paraadil koos üksusega), Kaitseväe Akadeemia, Sõjaväepolitsei Vahipataljon, Küberväejuhatuse staabi-ja sidepataljon, 1. ja 2. jalaväebrigaad, Kaitseliidu 411. maakaitsepataljon, Naiskodukaitse, Sisekaitseakadeemia koos nelja teenistuskoeraga ja Vanglateenistus. Samuti osalevad paraadil Balti Kaitsekolledži-, NATO Küberkaitsekoostöö Keskuse- ja NATO staabielemendi (NFIU) Eesti kontingenti liputoimkonnad.

Esmakordselt osalevad paraadil jalgsiüksusena ka reservväelased – 2. jalaväebrigaadi 22. jalaväepataljon.

Liitlastest on paraadil esindatud Belgia Kuningriigi, Suurbritannia ja Põhja-Iiri Ühendkuningriigi liputoimkonnad. Samuti osalevad paraadil NATO Eesti lahingugruppi kuuluvad Suurbritannia ja Põhja-Iiri Ühendkuningriigi ja Prantsuse Vabariigi üksused lahingutehnikal. Kooskõlastatult liitlasega näeb paraadil ka Suurbritannia tanki Challenger ja Prantsuse Vabariigi tanki Leclerc.

Plaanide kohaselt teevad sobiva ilma korral paraadist ülelennu erinevad Eesti ja liitlaste õhuvahendid. Õhuvahendite ülelennu tõttu on mistahes droonide ja muude lennuvahendite lennutamine paraadialal ja selle läheduses rangelt keelatud.

Kaitsevägi tuletab ühtlasi meelde, et kohapeale paraadi vaatama tulevatel pealtvaatajatel tuleb kinni pidada vabariigi valitsuse poolt kehtestatud ohutusreeglitest koroonaviiruse leviku piiramiseks. Kaitsevägi palub hoida ohutut distantsi teiste pealtvaatajatega ning soovitab kanda kaitsemaski.

Pärast paraadmarssi on huvilistel võimalus tutvuda kaitseväe ja meie liitlaste lahingutehnikaga (ajavahemikul kell 13:30-15:30). Tehnikanäituse ala on piiratud. Sissepääsud asuvad Kaarli pst – Vabaduse väljaku autoparkla juures, Jaani kiriku Estonia pst poolsel küljel ning Harju tänava alguses.

Sissepääsude juures jagab kaitsevägi külalistele tasuta maske, sest ilma maskita näituse alasse sisse ei pääse. Kohustusliku maskikandmise  eesmärk on kaitsta viiruse leviku eest nii tehnikanäituse külastajaid kui ka tehnikat tutvustavaid kaitseväelasi, kes samuti kannavad maske.

Näitusealas saab näha Eesti kaitseväe jalaväe lahingumasinat CV9035EE, soomustransportööre Sisu XA-188 ja XA-180, Suurbritannia, Põhja-Iiri Ühendkuningriigi ja Prantsusmaa lahingutehnikat, õhutõrjeraketisüsteemi Mistral ja 23 mm õhutõrjekahurit, tankitõrje raketisüsteemi Javelin, meditsiinisoomukit, liikursuurtükki K9, puksiirmasinat MB Actros 4150K.

Liiklus:
Seoses kaitsejõudude paraadi ettevalmistamise ja läbiviimisega suletakse Tallinna Linnavalitsuse korralduse alusel 23. ja 24. veebruaril 2022 sõidukite liiklus ja piiratakse parkimist Vabaduse väljakul ning seda ümbritsevatel tänavatel. Paraadi ettevalmistamine toimub 23. veebruaril kella 07.00-st kuni 24. veebruaril kella 11.00-ni. Kella 15.00-st kuni kella 19.00-ni toimuvad koristustööd.

Paraadi ettevalmistamise ja läbiviimise ajal rakendatakse liikluspiiranguid Vabaduse väljakul, Toompea tänaval, Harju tänaval, Kaarli puiesteel, Mere puiesteel, Pärnu maanteel, Falgi teel, Kuninga tänaval, Kanuti tänaval, Inseneri tänaval, Vana turu tänaval, Georg Otsa tänaval, Suur-Karja tänaval, Roosikrantsi tänaval, Tõnismäe tänaval, Estonia puiesteel ja Komandandi teel.