NordenBladet — Valitsus otsustas määrata 2022. aasta riigi F. J. Wiedemanni keeleauhinna Mare Koidule silmapaistva tegevuse eest Eesti keeletehnoloogia ja arvutilingvistika rajaja ning arendajana.

Haridus- ja teadusminister Liina Kersna õnnitles ja tänas laureaati. „Mare Koit on esimene keeletehnoloogia professor Eestis ning ta on jätkuvalt valdkonna üks mõjukamaid kujundajaid,“ ütles Kersna. „Tänu Mare Koidu selgele visioonile ning katkematule tööle nii teadlase kui ka õppejõuna on Eesti keeletehnoloogia ka rahvusvahelises võrdluses väga kõrgel tasemel.“

Mare Koit on teadlasena pühendunud tehisintellekti arendamisse, tagades kõik vajaliku selleks, et me saaksime arvutitega suhelda loomulikus eesti keeles. Ta on oskuslikult ühendanud esmapilgul nii kauged erialad, nagu keeleteadus ja informaatika, ning loonud Eestisse hästi aktiivselt tegutseva keeletehnoloogia koolkonna. Ta on juhendanud arvukalt keeletehnoloogia alaseid väitekirju ja inspireerinud üliõpilasi, kes nüüd omakorda Eesti keeletehnoloogia valdkonda aktiivselt ja edukalt edasi viivad. Mare Koit on valdkonda suunanud ja juhtinud katkematult ning osavalt, uuemaid suundi järgides ning noortele kolleegidele rahvusvahelisi võimalusi avades.

Wiedemanni keeleauhind antakse laureaadile üle riigipreemiate aktusel 23. veebruaril. Preemia suurus on 65 000 eurot.

F. J. Wiedemanni keeleauhind määratakse igal aastal ühele isikule väljapaistvate teenete eest eesti keele uurimisel, korraldamisel, õpetamisel, propageerimisel või kasutamisel. Aasta tagasi määrati Wiedemanni keeleauhind Jüri Viikbergile, esimesena sai selle 1989. aastal Henn Saari.

Wiedemanni keeleauhinna varasemad laureaadid.

________________________________

Mare Koit (sündinud 22. mail 1945) on eesti matemaatik ja keeletehnoloog, alates 2001. aastast Tartu Ülikooli keeletehnoloogia professor.

Mare Koit on 1963. aastal lõpetanud C. R. Jakobsoni nimelise Viljandi 1. Keskkooli. Aastail 1963–1968 õppis ta Tartu Riiklikus Ülikoolis, mille lõpetas matemaatika erialal (diplom kiitusega). 1980. aastal sai ta Moskvas NSVL Teaduste Akadeemia Arvutuskeskuse juures füüsika-matemaatikateaduste kandidaadikraadi tööga “Утилитарная семантика и алгоритмы синтеза текста по семантической записи” (juhendaja Ivar Kull).

Avafoto: Mare Koit (Tartu Ülikool)