NordenBladet — Riigikogu kunstisaalis väljapandud Vano Allsalu maalinäitusel „Vandudes kevadel“ on kunstniku viimase kümnekonna aasta jooksul valminud akrüülmaalid, samuti Tartu Kunstimuuseumis hiljutisel isikunäitusel esitatud tööd „Maailm peas“  ja juba sel aastal valminud looming.

Riigikogu aseesimehe Hanno Pevkuri sõnul loob näitus tundeküllase keskkonna, kus meistrikäega tehtud tööd panevad positiivses võtmes tööle vaataja mõttemaailma. „Maaliline, värvikirev, dünaamiline, energiline ja kirev maaligalerii püüab pilku. Just need maale iseloomustavad ilmekad jooned on esile toonud kunstikriitikud,“ märkis Pevkur.

Allsalu enda arvates on huvitav jälgida, kuidas tööde tõlgendusvõimalused ajas muutuvad – nii võib mõnigi olemuselt pigem eksistentsiaalse ja ajatuna mõeldud teema saada juurde ootamatult argiseid ja aktuaalseid varjundeid.

Tema sõnul said tema enda ja küllap mõnegi vaataja jaoks nii näituse nimitöö „Vandudes kevadel“ (2017) kui „Vastumürk“ (2014) paratamatult ühe täiendava tähenduskihi juurde ülemöödunud kevadel maailma rabanud pandeemia valguses, mis pani paljusid meist kohkuma ja vahel lausa vanduma – ning otsima kurjale vastumürki. Ka „Europe röövimine“ (2015) või „Sula“ (2020) on maalid, mida saab soovi korral näha tänaste probleemide ja väljakutsete valguses – aga loomulikult võib vaatleja piirduda ka ajaloost, müütidest või loodusest lähtuva sümboolsema tähendusväljaga.

Vano Allsalu (1967) on lõpetanud Eesti Kunstiakadeemia maali erialal aastal 1991, näitustel esineb alates aastast 1984. Eesti Kunstnike Liidu, Maalikunstnike Liidu ja Tartu Kunstnike Liidu liige on kunstnik aastast 1992. Vano Allsalu on töötanud maali õppetooli hoidjana Tartu Ülikoolis ja dotsendina EKAs, samuti õppejõuna Sally Stuudios. Aastatel 2013–2019 oli ta Eesti Kunstnike Liidu president, käesoleval ajal asepresident.

Vano Allsalu  maalinäitus Toompea lossi kunstisaalis avatakse kolmapäeval, 9. veebruaril kell 11.30 ja jääb avatuks 8. aprillini. Näitust saab vaadati tööpäeviti kella 10 – 16. Toompea lossi sisenemisel on vaja esitada isikut tõendav dokument.

Näitusi Toompea lossi kunstisaalis vahendab Eesti Kunstnike Liit koostöös Riigikogu Kantseleiga.