NordenBladet — Riigikogu Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee (ENPA) delegatsioon osaleb sel nädalal assamblee täiskogu istungil Strasbourgis, kus arutatakse julgeoleku olukorda Euroopas ja Venemaa delegatsiooni volitusi. 

Eesti delegatsiooni juht Maria Jufereva-Skuratovski ütles, et arvestades üldist pingelist olukorda ja Venemaa esitatud nõudmisi maailma julgeolekuarhitektuuri ülevaatamiseks, ei ole küsimus Venemaa volituste kohta ENPAs ootamatu. „Geopoliitiline olukord on äärmiselt pingeline. Maailm on küll taastumas pandeemia põhjustatud kriisist, kuid Euroopas on taas rahutud ajad,“ sõnas ta.

Täna räägitakse assambleel laste õigust olla ära kuulatud, nende osalusest ühiskonnas ning sellestki, et tegevusetus kliimamuutuste vastu võitlemisel on laste õiguste rikkumine.

Homme arutab assamblee LGBTI-inimeste õigusi ning meedia rolli kriisiolukordades.

Kolmapäeval võtab delegatsiooni asejuht Raivo Tamm sõna arutelul, mis käsitleb Venemaa opositsionääri Aleksei Navalnõi mürgitamist. Kolmapäeval arutatakse ka spordi ja poliitika seoseid.

Neljapäeval tuleb arutlusele võitlus Covid-19 pandeemiaga ja Euroopa Nõukogu roll Euroopa julgeolekule ilmnenud väljakutsetele vastu astumisel. Jufereva-Skuratovski võtab selles arutelus sõna ALDE grupi nimel ja rõhutab Euroopa ühtsuse vajalikkust.

Delegatsiooni liikmed Eerik-Niiles Kross, Urmas Reitelmann ja Vilja Toomast võtavad assamblee tööst osa videosilla vahendusel.