NordenBladet – 57-aastasele David Bennettile oli südamesiirdamine viimane võimalus. Operatsiooni tegi Marylandi meditsiiniülikooli meeskond. Bennettile siirati geneetiliselt modifitseeritud sea süda, mis on esimene sellelaadne operatsioon. Arstide teatel tunneb patsient end hästi.

“Tean, et see on pimedas kobamine, kuid see oli minu viimane valik,” ütles Bennett ülikooli avalduses päev enne operatsiooni.

Kui kõik läheb hästi, loodavad teadlased, et sea organid leevendavad doonororganite põuda.

“See oli läbimurdeline operatsioon ja viib meid sammu lähemale organipuuduse kriisi lahendamisele. Lihtsalt pole piisavalt inimese südamedoonoreid, mis vastaks pikale potentsiaalsete vastuvõtjate nimekirjale,” ütles dr. Bartley Griffith, kes sea südame siirdas.

Enne operatsiooni eemaldati sea südamest kolm geeni, mida on varem seostatud organi tõukumisega. Lisaks sisestati sea genoomi kuus inimgeeni, mida seostatakse immuunsüsteemi heakskiiduga. Teadlased kustutasid ka sea geeni, et välistada sea südamekoe kiiret kasvu.

Maailmas uuritakse veel, kas oleks võimalik siirata inimesele sea neere, maksa ja kopse.

Näidustused südamesiirdamiseks
Südamesiirdamise näidustuseks on lõppstaadiumis südamepuudulikkus, mille ravivõimalused teiste olemasolevate vahenditega on ammendunud ja patsiendi edasine prognoos ilma transplantatsioonita halb. Siirdamise eelduseks on teiste elutähtsate organite säilinud funktsioon või lootus nende funktsiooni taastumiseks. Vastunäidustuseks ongi enamasti just pöördumatu kopsu-, neeru- või maksapuudulikkus. Südamesiirdamiseni viivatest haigustest moodustavad 90% erinevad südamelihase haigused (kardiomüopaatiad) ja koronaarhaiguse ehk südame isheemiatõve tagajärjel tekkinud südamepuudulikkus.

Siirdamisoperatsioon
Südamesiirdamine on klassikaline rinnakulõike ehk sternotoomia teel teostatav operatsioon, mis toimub kunstliku vereringe tingimustes. Üldlevinud on ortotoopne operatsioonitehnika, kus retsipiendi süda eemaldatakse ja uus doonorsüda asetub samasse positsiooni. Kirurgilised õmblused teostatakse suurte veresoonte (aort ja kopsuarter) ning südamekodade tasandil. Doonorilt eemaldatud südame maksimaalne lubatud vereringeta olemise aeg ehk nn isheemiaaeg on 4 tundi.

Avafoto: Pexels