NordenBladet — Tõhustusdoosi saanud inimese tõenäosus sattuda COVID-19 tõttu haiglaravile on keskmiselt 25 korda väiksem kui vaktsineerimata inimesel, selgus Tartu Ülikooli matemaatilise statistika professori Krista Fischeri Eesti andmete põhjal tehtud analüüsist.

„Kiiresti muutuvas olukorras annab sageli just andmete analüüs kõige selgema vastuse. Andmed on terve pandeemia vältel tõestanud, et vaktsiinid kaitsevad inimesi väga hästi raske haigestumise ehk haiglaravile sattumise eest. Tänaseks näitavad andmed ka seda, et ajaga vaktsiinide efektiivsus väheneb, kuid tõhustusdoos aitab kaitset väga edukalt tõsta: detsembrikuu andmete põhjal saavad inimesed tõhustusdoosiga haiglasse sattumise eest suisa 25 korda parema kaitse,“ selgitas professor Fischer.

Vaktsiinide kaitse ajas vähenemine peegeldub ka Fischeri ülejäänud analüüsis, kust selgub, et poolelioleva vaktsiinikuuriga kaitse raske haigestumise eest on võrreldes vaktsineerimata inimestega tänaseks vaid 1,5-kordne ja esmase vaktsineerimiskuuriga inimestel 6-7-kordne.

Alates tänasest algab Eestis kaks nädalat kestev vaktsineerimist edendav kampaania „Kolmega on kindlam!“, mille ajal suureneb kogu Eestis märkimisväärselt nii vaktsineerimiskohtade kui ka -aegade hulk. Selle aja jooksul võimaldatakse vaktsineerimine 120 000 inimesele üle Eesti.

Igas maakonnas on vähemalt üks täiendav vaktsineerimispunkt, mis asub enamasti kaubanduskeskustes ning on avatud õhtuti ja nädalavahetustel. Ette registreerides saab vaktsineerida oma perearsti juures, haiglates, erakliinikute vaktsineerimispunktides ja apteekides. Liikumisraskustega inimesed saavad vaktsineerija kutsuda endale tasuta koju helistades telefoninumbril 1247 või andes soovist teada oma perearstile.

Haigekassa saadab kampaania vältel vanusegruppide kaupa SMS-teavitusi inimestele, kellel on käes tõhustusdoosi tegemise aeg ja kelle kontaktandmed on riigil olemas. Vaktsineerimispunktide info leiab vaktsineeri.ee lehelt, aegu saab broneerida helistades riigiinfo telefonil 1247 või logides sisse patsiendiportaali.

Eestis on tänaseks tõhustusdoosi saanud 316 768 inimest, mis moodustab 29% täisealisest elanikkonnast ja 47% üle 60-aastastest elanikest. Eestis alustati tõhustusdooside tegemist 2021. aasta oktoobris üle 65-aastaste vanuserühmas, hooldekodude elanike, tervishoiu-, sotsiaal- ja haridusvaldkonna töötajate seas, kellel oli esmase vaktsineerimiskuuri lõpetamisest möödas vähemalt viis kuud. Omikroni tüve kiire leviku tõttu võimaldati alates 21. detsembrist 2021 tõhustusdoosi tegemine kaks kuud pärast Jansseni ja kolm kuud pärast Pfizeri, Moderna või AstraZeneca vaktsineerimiskuuri lõpetamist. COVID-19 läbipõdenud saavad tõhustusdoosi teha kuuendal kuul pärast viimast vaktsiinidoosi või läbipõdemist.

Ülevaate uutest ja laienenud vaktsineerimispunktidest leiab SIIT.