NordenBladet — Soomes hakati inimesi vaktsineerima aasta aega tagasi, 27. detsembril 2020. aastal. Esimene partii, mis Soome jõudis oli kõigest 975 doosi ja polnud teada, millal tuleb järgmine.

Esimeste seas sai vaktsiini Helsingi ja Uusimaa ravipiirkonna arst Kirsi. Ta meenutab, et siis oldi väga lootusrikkad ja loodeti, et vaktsiinidega saab hakata normaalset elu elama. Vähesed uskusid, et täna oleme samalaadses olukorras nagu aasta tagasi, vahendab Iltalehti.

Soomes vaktsineeriti esimestena Helsingi ja Uusimaa ravipiirkonna meedikud. Esimeste seas said vaktsiinid intensiivravi ja esmaabi arstid ja õed.

Vaktsineeritud inimesed saidki suvel end vabamalt tunda ning reisida. Aasta tagasi ei usutud seda, et aasta pärast, 2021. aasta lõpus jätkub üleilmne pandeemia. Viirus on kõiki üllatanud ja on hoopis teistsugune kui varem arvati. Haiglas ollakse harjunud nakkushaigustega nagu tuberkuloos ja SARS, aga see viirus on hoopis midagi muud.

Haiglas on juba tunda pikaajalise pandeemia mõju – inimesed hakkavad väsima. Loodeti, et koroona annab järele, aga seda ei juhtunud.

Praeguseks, 2021. aasta detsembri keskpaigaks oli Soomes jagatud üle 9 miljoni vaktsiinidoosi ja käimas on inimeste vaktsineerimine kolmandate doosidega.