NordenBladet — Soome olümpiadelegatsioonis on ka koroona vastu vaktsineerimata sportlasi, aga neid Pekingi olümpiale ei lasta.

See tähendab, et kõik Soome parimad sportlased olümpiale ei pääse. Osa vaktsiinist keeldujatest põhjendab seda veendumusega, aga see pole vabandus. Ilma täieliku vaktsineerituseta pole olümpiale asja, vahendab Helsingin Sanomat.

Sportlastel on võimalik jätta olümpiale minemata, kui nad ei soovi end vaktsineerida lasta. Soome olümpiakomitee peaarst Maarit Valtonen ütles, et tegemist on ühiskonnale ohtliku nakkushaigusega, mille tagajärjel on surnud miljoneid inimesi maailmas. Haiguse vastu on olemas ohutu vaktsiin, mis hoiab haiguse ära, ütles Valtonen.

Valtonen ütles, et vaktsineerimine peaks olema kohustuslik kõigile sportlastele. Sportlased liiguvad palju ringi ja kogunevad võistlustele, mistõttu on neil palju kontakte.

Selleks, et tippsport saaks praeguses olukorras üldse toimida, on vaja kasutada kõiki võimalusi nakatumiste ja haigestumise ärahoidmiseks.

Lõpuks otsustab iga inimene ise, kas laseb end vaktsineerida. Samas tuleb piir tõmmata olümpia puhul, kuhu kogunevad sportlased üle terve maailma. Sinna pääseb ainult vaktsineerituna.

Sellest on teadlikud ka need sportlased, kes on otsustanud vaktsiinidest loobuda. Vaktsineerimise nõue on teada alates sügisest. Kõik, kes on tahtnud lasta end vaktsineerida, on seda saanud teha.

Sportlaste vaktsineerimist nõuavad mängude korraldajad. Vaktsiinide arvu määrab iga riik eraldi. Soome puhul on see Euroopa Liidu koroonapassiks vajalik kogus ehk kaks doosi.

Kuivõrd kaks doosi kaitsevad küll raske haiguse, aga mitte nakatumise eest, tahetakse kõiki olümpiale minejaid vaktsineerida ka kolmanda doosiga. Kolme doosi olümpiale pääsemiseks tingimuseks ei seata, aga tehakse kõik selleks, et kõik saaks kätte kolm doosi.

Paljud sportlased jäävad Pekingi olümpialt ohutusnõuete tõttu kõrvale, näiteks otsustas USA ka Kanada hokiliiga NHL, et sportlased jätavad Pekingisse mimemata. Põhjuseks pole niivõrd vaktsineerimine, vaid kartus, et olümpial levib koroona ja sportlastel on oht sinna pikaks ajaks lõksu jääda.

Valtonen ütles, et see oht on olemas, et tuleb Pekingisse pikemaks jääda, kui seal olümpia lõpuosas nakatuda.
Mängude korraldajad ja rahvusvahelise olümpiakonitee on teinud palju tööd, et luua mull, kust nakkus läbi ei pääse. Tokios selline asi töötas.

Olümpiadelegatsiooni liikmed on pideva valve all ja neid testitakse igapäevaselt. Nakatumised tuvastatakse väga kiiresti. Kuigi kogunemised kujutavad endast ohtu, peaks olümpia koroonamull olema väga turvaline koht. Mull on samasugune, nagu oli juulis-augustis Tokios.

Kõige suurem muutus on Omikroni variant. Uus variant nakkab väga kergesti. Seetõttu peavad kõik reisi alustades olema äärmiselt ettevaatlikud. Enne minekut peaks olema kaks nädalat karantiinis.

Kuigi sportlased käivad olümpiaks valmistudes võistlustel, peab sealgi olema äärmiselt ettevaatlik. Kõige tähtsam on minnes see, et viirust ei võetaks lennukisse kaasa. Võistlus käib selle nimel, kes on olümpia alguseks minekuks valmis.