NordenBladet — Perearstid ja haiglavõrgu haiglad, kes on Pfizeri 5-11-aastastele mõeldud COVID-19 vaktsiinid kätte saanud, alustasid möödunud nädalal laste vaktsineerimist, vahendab Sotsiaalministeerium.

Lapsi vaktsineeritakse Pfizer-BioNTech Comirnaty vaktsiiniga, mis sisaldab kolm korda vähem toimeainet kui täiskasvanute vaktsiin. Vaktsineerimiskuur koosneb kahest doosist, mida manustatakse Eestis immunoprofülaktika komisjoni soovitusel 6-nädalase vahega. Vaktsiinid jõudsid Eestisse 13. detsembril ja alates 15. detsembrist on neid tarnitud perearstidele ja haiglavõrgu haiglatele. Esimesed 14 000 perearstide ja haiglate poolt tellitud doosi jagatakse laiali teisipäeva, 21. detsembri õhtuks.

„Kuigi suurem osa lapsi põeb COVID-19 haigust kergelt, siis mõned lapsed põevad seda siiski väga raskelt. Me ei pea laste tervisega enam riskima, kui meil on olemas neile sobivad vaktsiinid. Lapsevanemad ei peaks vaktsineerimist kartma, sest lapse immuunsüsteem on vaktsiinide vastuvõtmiseks ja antikehade väljatöötamiseks valmis. Vaktsiinid õpetavad immuunsüsteemi viiruste vastu võitlema ühtviisi hästi nii 5-aastaste kui ka 12-aastaste laste puhul,“ ütles Tallinna Lastehaigla pediaatriakliiniku juhataja dr Reet Raukas.

Lapse vaktsineerimiseks saab lapsevanem aja broneerida võttes ühendust lapse perearstiga. Üleriigilise digiregistratuuriga liitunud perearstide puhul ja lapse vaktsineerimiseks haiglate vaktsineerimiskabinettides saab aja broneerida digiregistratuuris.

Riiklik immunoprofülaktika ekspertkomisjon andis 30. novembril soovituse vaktsineerida 5-11-aastaseid lapsi COVID-19 haiguse, raske haigestumise ja tüsistuste tekkimise riski vähendamiseks ning viiruse leviku pidurdamiseks lastekollektiivides ja lähikondsete seas. COVID-19 haiguse läbipõdenud lapsi soovitavad eksperdid vaktsineerida sarnaselt täiskasvanutele ühe doosiga kuue kuu möödumisel tervenemisest.

Reedel, 17. detsembril vaktsineeriti lapsi Harjumaa perearstikeskustes.

Avafoto: Pexels