NordenBladet — Moderna meditsiinijuht ütles, et ta kahtlustab, et Omikroni tüve vastu ei pruugi praegused koroonavaktsiinid ei aidata. Kui see osutub tõeks, siis tuleb muudetud vaktsiin välja 2022. aasta algul, ütles Moderna meditsiinijuht Paul Burton eile pühapäeval BBC saates The Andrew Marr Show.

„Me saame vaktsiini mõju teada lähima paari nädala jooksul, aga mRNA vaktsiinde eelis on see, et me saame reageerida väga kiiresti,” ütles ta.

„Kui me peame tegema täiesti uue vaktsiini, siis on see saadaval suurtes kogustes 2022. aasta algul,” lisas Burton.

Burton ütles, et Moderna on koondanud sajad asjatundjad nii USA-s kui mujal maailmas. Maailma terviseorganisatsioon WHO kandis Omikroni murettekitavate koroona variantide hulka.

See on veel lõpuni kindlaks tegemata, aga teadlaste arvates ei pruugi Omikroni variandi vastu praegused vaktsiinid aidata, kuna sellel variandil on palju muutusi ogavalgus, mis võimaldab viirusel organismi siseneda.

Burtoni sõnul on Omikronil üle 30 muutuse juba ainuüksi ogavalgus ja neist 9 on sellised, mis võimaldavad immuunsusest vältida ja 11 arvatavalt sellised, mis võimaldavad immuunsust vältida. Kui need asjad kokku panna, siis on tegemist väga murettekitava viirusega, ütles Burton.

Burtoni sõnul võib vaktsiinidest siiski abi olla, olenevalt sellest, kui kaua aega tagasi on vaktsiinidoos saadud. Ta soovitas end vaktsineerida lasta kõigil, kes seda pole veel teinud.

Reedel teatas Moderna, et testib praeguse vaktsiini mõju Omikroni vastu. Firma teatas, et alates 2021. aasta algusest on firmal olemas strateegia uute tüvede puhuks. Firma on võimeline uue vaktsiini välja töötama 60-80 päevaga.